На 5 август 2023 година, в първата събота на месец Август, се очаква да се разрази празнично веселие в най-голямото село на община Каварна – Българево. За поредна година тук ще се отдаде заслуженото внимание на най-сладкия плод от лятната градина – пъпешът. Това е един от най-вкусните празници, чествани по българското Черноморие, и събитието вече се е превърнало в традиция.

Каварненското село Българево е домакин на ежегодния Празник на пъпеша. Това събитие привлича не само местните жители, но и гости от цялата област и страната. Празникът е белязан с много музика, танци и, разбира се, страхотни кулинарни произведения на изкуството от пъпеши.

На центъра на селото, от 18:00 часа, ще се разгърне разнообразна програма, посветена на сладкия плод, с чиято сладост е прочуто самото село. Тук ще намерите много забавления, изненади, игри и танци за цялото семейство. За любителите на изкуството ще има нестандартна изложба на тема „Пъпешови фантазии“, където творците ще покажат своите умения и креативност в създаването на разнообразни изделия от пъпеши.

Както всяка година, ще се проведат и конкурси за „Най-голям пъпеш“ и „Най-малък пъпеш“, които със сигурност ще предизвикат усмивки и радост у малки и големи. Любопитните посетители ще имат възможността да разгледат кулинарните украшения от сладкия плод, да опитат различни видове пъпеши и да определят кой от тях е „НАЙ“ в производството на пъпешите.

Естествено, празникът не би бил толкова забавен без музика и танци. В програмата са включени фолклорни и класически изпълнения, които ще заредят атмосферата с много енергия и настроение. За децата също е подготвена специална анимация, която ще ги забавлява през цялото време на събитието.

Организаторите са горди, че селото има дълга традиция и репутация в отглеждането на пъпеши. Пъпешът е поминък на много местни производители, които с гордост отглеждат този вкусен и сочен плод. В Българево има над 80 семейства, които се грижат за над 1500 дка от лозята с пъпеши.

Жените в селото ще бъдат готови да покажат своите умения на изложбата, където ще представят сладки изделия, украси и всичко, което може да се направи от пъпеш. Посетителите ще имат възможност да се насладят на вкусни кулинарни изкушения, приготвени с много усърдие и майсторство.

Този Празник на пъпеша е повод за радост и обединение на местната общност и гостите на селото. Той не само празнува богатството от пъпешите, но и споделя наследството и културата на този красив край, където плодовете на природата се превръщат в изкуство и вкус.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Последвай ни в Threads