Село Гела (Gela) се намира в живописната Южна България, точно в община Смолян. То е разположено в сърцето на прекрасните Родопи и само на кратки 6 километра от едно от най-обичаните и популярни места в района – град Широка Лъка. Малко селце, което въплъщава дъха на старинната българска култура и носи със себе си богата история и легенди.

Село Гела е известно с една много красива и интересна легенда, която го свързва с нищо по-малко от родината на легендарния Орфей. Според повечето версии от легендата, това е мястото, от което Орфей стартира своето търсене на влюбената му Евридика, за която митът разказва, че е изчезнала в пещерата „Дяволско гърло“. Повечето жители на селото с гордост споделят историите за това вълшебно събитие и с топлина се възпоменават за легендарния герой Орфей.

Всяко лято село Гела оживява с уникален и очарователен фолклорен фестивал. Националното надсвирване с гайди е събитие, което събира майстори на каба гайдата от цялата страна и дори чужбина. Този фестивал има специална мисия – да популяризира автентичния родопски фолклор и да предаде традициите и наследството на българския народ от поколение на поколение.

Програмата на този чудесен фестивал започва на 5 август 2023 година, точно в 10:00 часа. За този специален ден се очакват изпълнители на каба гайда от цялата страна, както и гости от чужбина. Надпреварата на изкуствата и таланта на свирачите привлича множество поклонници на родопската музика и фолклор. Със сигурност това ще бъде едно незабравимо преживяване, което ще остави своето отражение в сърцата на всички присъстващи.

По време на фестивала, местните жители и гости на селото ще имат възможността да се насладят на каба гайда, чудните чевермета и богатата природа на този кът от България. Най-обичаните места в селото, като поляните около параклиса „Свети Илия“, ще бъдат пълни със смях и музика, събирайки ги обичта към родопската култура и традиции.

Село Гела и неговите околности също се гордеят със своята природа, която привлича множество туристи. В близост до селото се намират интересни пещери, като „Ухловица“, „Дяволското гърло“ и „Ягодинската пещера“, които привличат любителите на спелеологията и приключенията.

В село Гела отново ще зазвучи със своите магически мелодии на каба гайдата, за да привлече всички обичащи българската култура и фолклор. Надяваме се, че този фестивал ще бъде успешен и ще продължи да запазва традициите и наследството на Родопите за много години напред. Всяка къща в селото ще преживее празнично настроение, защото празниците са време за събиране, за споделяне на усмивки и за вървене напред с обич и ентусиазъм към бъдещето.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Последвай ни в Threads