Роженският събор, емблематично събитие за българската култура и традиции, отново ще запали искрата на българщината и ще обедини нацията през тази година. Съборът, който се провежда в Рожен, в Родопите, ще бъде открит в периода от 14 до 16 юли и превърне това място в туптящото сърце на родината.

В традицията си, Роженският събор успешно съчетава етнокултурните традиции с животновъдството, което е основен елемент в родопския начин на живот, фолклор и занаятия. Идеолог на иновативното културно събитие е Фондация „Наследство в бъдещето“, а организатори са Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Фондация „Наследство в бъдещето“, с подкрепата на община Смолян. Съборът е включен в Националния културен календар.

Тази година Роженският събор ще отбележи 125 години от началото си и ще се проведе обща родова среща на наследниците на първите родопски родове от с. Долно Дерекьой (днес с. Соколовци) и околността, които поставиха началото на традицията „Рожен“. В тази честителна годишнина ще бъде започната символична алея с „Елите на родовете“, която ще възстанови вековната традиция всеки стар род от Соколовци и околността да има свое символично място, белязано с дърво-ела на Роженските поляни, за своите срещи.

През дните на Рожен 2023, родопските поляни ще бъдат украсени с внушително българско знаме с площ от близо 7 000 квадратни метра. На четири сцени ще се проведе традиционният Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. В точно 12:00 часа ще се извие общото Голямо роженско хоро. Организира се и конкурс за автентична мъжка, женска и детска носия, като всичко това създава атмосфера на атрактивност и представяне.

Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали. Една от най-интересните части на изложбата ще бъде със снимки и архивни документи, проследяващи историята на Роженския събор през три века, от момента на създаването му до наши дни.

Посетителите на събора ще имат възможността да разгледат специализирани изложения, на които ще видят различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, както и млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. Ще бъдат представени различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива. В програмата на събитието са включени конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Допълнителен колорит на Роженския събор ще внесат историческите и етно възстановки, които ще пренесат посетителите в миналото и културното наследство на региона. За най-малките гости ще има много забавления и истински уроци по родолюбие в Детската творителница.

За да бъде осигурена добра организация на събитието, ще бъдат предоставени палаткови лагери, буферни паркинги, маршрути за обществен транспорт и специална схема за пътния трафик.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 година от Фондация „Наследство в бъдещето“ и оттогава всяко издание събира повече от 250 000 българи от страната и чужбина. Това събитие е символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и година след година продължава да ни връща в нашето наследство, разпалвайки любовта и гордостта ни към нашата българска идентичност.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Последвай ни в Threads

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook