Ченгене Скеле е известно също като Рибарското пристанище или просто Ченгенето. То е малко селище, разположено на 15 километра южно от Бургас. Това уютно селище е наследило името си от селището Чингане искелеси (известно още като Цингене скела), което е съществувало на това място още по време на османската империя. От 1972 година лодките на местните рибари са преместени на това място от бургаското пристанище поради разширението му.

Днес в Ченгене Скеле се намира туристически комплекс, включващ няколко експозиционни къщички, като „Тайфа“, „Бурунтия“ и „Евксински понт“. Тези къщички предлагат на посетителите възможността да се потопят в историята на Черно море, рибарските обичаи и живота на морските вълци. В комплекса се предлагат демонстрации на плетене на рибарски мрежи, изработка на въжета и морски възли, както и дегустации на традиционни храни и представяне на местни поверия и легенди. Част от комплекса включва и малък ресторант и кафе-клуб, където гостите могат да опитат специалитети по стари рецепти и освежаващи напитки. За провеждане на различни събития на открито и закрито съществува многофункционална сграда и амфитеатър.

Любителите на морските забавления могат да посетят малкия плаж в близост до комплекса или да се отправят на приключение по морето с корабче от близката лодкостоянка и да се насладят на един от най-красивите залези в Бургаския залив.

Културно-туристическият комплекс в Ченгене Скеле организира през цялата година разнообразни събития, базари, изложби и други интересни атракции. Обектът привлича голям интерес както от български, така и от чуждестранни туристи.

В днешно време, освен бараките, в Ченгене Скеле са издигнати и кипри къщички. Непосредствено до рибарското селище община Бургас е изградила прекрасен етнографски комплекс, наречен „Ченгене Скеле“, който представлява най-новата атракция за жителите на Бургас и гостите на града. Този комплекс оживява с интересната история на рибарското селище, както и на най-древната дейност в района – рибарството.

В музейната част на комплекса посетителите имат възможност да се запознаят с историята на залива и да видят различни артефакти от римско време, като най-ценният експонат е каменният барелеф на Горгона Медуза. В музея на „Ченгене Скеле“ посетителите могат да се запознаят с всичко, свързано с рибарството, рибарския начин на живот и корабоплаването. Те могат да научат как се плетат рибарски мрежи и как се изгражда корпусът на лодка.

Планирано е въвеждане на още повече атракции за туристите, като например обиколка на каналите с водни колелета, изграждане на мини голф игрища и други. Ченгене Скеле продължава да бъде привлекателно място за туристи, които желаят да се насладят на красотата на Черно море, да се запознаят с рибарските традиции и да се потопят в богатата култура и история на региона.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook