Челопеч събира магията на култури от Азия, Балканите и Южна Америка на Международен фолклорен фестивал

Над 2000 участници в танцови състави от пет континента и държави като Китай, остров Гуам, Индонезия, Чили, Косово, Черна гора, Ирландия, Грузия и Израел гостуват на 7-мото издание на фестивала “Златен прах”, който ще се проведе между 13-16 юли в с. Челопеч. Тази година се очакват рекорден брой зрители – над 10 000.

Уникалното за събитието е, че включва конкурсна програма за българските участници, като същевременно чуждестранните гости представят неповторимо изживяване чрез изпълненията си и типичните носии. Стремежът на организаторите е да “строят мостове от приятелство” между различните култури.

По време на това издание гостите за първи път ще могат да се насладят на танцови формации от Грузия, Израел, Ирландия, Черна гора и Косово, които ще бъдат за първи път гости на фестивала.

Фестивалът ще бъде открит от домакините от с. Челопеч – танцов състав “Българче”, вокална група “Средногорски звън”, кукерски клуб “Златните кукери” и гайдарски състав “Челопешки полъх”.

Уникалната атмосфера на събитието се допълва от собствен химн “Наше село” по текст и музика на Христофор Раданов и чарът на Силвия Лулчева, която от години е лице на фестивала.

Началото на събитието ще бъде белязано с Парад на знамената, който тази година ще бъде под звуците на Гвардейския духов оркестър. Той ще се проведе на емблематичния площад в селото, който е под формата на слънце, кореспондирайки с името “Челопеч” (произлиза от думите “чело” и “пече” и е кръстено така, защото е първото място, което се огрява от Задбалканските полета). Атмосферата на фестивала се допълва от участието на танцов ансамбъл “Мездра”, който си извоюва правото да представя България във вечерните концерти.

Певческите състави ще се оценяват от хоровата диригентка Ваня Монева, композиторът Димитър Христов и Галя Киркова – доцент в Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Журито при танцовите състави се състои от проф. д-р Даниела Дженева, хореографът и директор на ПФА „Мизия“ – Търговище Любчо Василев, както и главният художествен ръководител на ПФА „Странджа“ – Бургас – Марио Егов.

В последните години община Челопеч все повече залага на събитийния туризъм. Концепцията на фестивала е да превърне общината в притегателно място за значими културни събития не само за района, но и за страната. Тази година организаторите очакват над 10 000 човека да посетят международното фолклорно събитие в парк “Корминеш”. Партньор на “Златен прах” е Международният фолклорен фестивал “Витоша” – София с директор Николай Несторов.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook