Смолянските езера са едно от най-забележителните и привлекателни места в региона на град Смолян. Те са разположени стъпаловидно на левия бряг на река Черна и представляват истински природен бисер. Във водите им се оглеждат връх Снежанка, Орфееви скали и Невястата, които придават на езерата още по-мистериозно излъчване.

Тези езера са със свлачищен произход, което означава, че са формирани от претопен сняг или ледникови маси, които са се придвижили и са оставили отломки в долната част на долината. В миналото броят им е бил значително по-голям – 20 езера, но с течение на времето седем от тях са изчезнали. Някои от езерата са се запълнили с кал и са станали трудно разпознаваеми.

В днешно време Смолянските езера са прекрасно място, където както местните жители, така и туристите могат да открият спасение и прохлада по време на летните горещини. Те предлагат много добри възможности за къмпинг и риболов, а особено впечатляваща е красивата екопътека, която свързва трите най-високо разположени езера.

Най-близо до града се намират езерата Киряновия гьол и Милушевия гьол. Киряновият гьол, наричан още „Рибката“, е известен със своята насипна стена, построена през 70-те години. Тази насипна стена увеличава значително обема и площта на езерото. Днес то е сред любимите места за риболов на местните риболовци. В него плават различни видове риба, сред които шаран, каракуда, кефал, бял амур, червеноперка и мряна.
Милушевият гьол е разположен на няколко метра над Рибката и се отличава с прекрасната и запазена природа около него. Във водите му се оглежда скалата Турлука, а на малка разстояние от езерото са открити останките на средновековен манастирски комплекс и базилика. В тази част, наречена Могилата, съществува идеята за създаване на уникален музей на открито, наречен „Средновековен Смолян“, който би представил развитието на християнството в тези земи.

Тревистото (Тревното), Бистрото и Мътното езеро са истински символи на Смолян. Почти половината от площта на Тревистото езеро е покрита с еднометров торфен пласт, върху който растат изобилие от треви. Във водите на Бистрото езеро се отразяват вековните смърчови гори, които придават особено очарование на мястото. Мътното езеро е най-високо разположеното от всички и внушава усещане за призрачност и мистерия.

По-нагоре се намират езерата Салажа и Османовия вир, а в непосредствена близост се разполага най-високо разположеният квартал на Смолян – Езерово, наречен така поради близостта си до тези езера. Впечатляващо е, че в земите около тези езера се проточва пътят Смолян-Стойките, който се вие по живописните пейзажи на околността.

Смолянските езера са наистина един уникален природен комплекс. Те предлагат възможности за релаксация и активни занимания, докато почитат миналото и красотата на този регион. Това място е истинско съкровище за Смолян и всички, които го посетят, ще се потопят в приказната атмосфера на езерата и околната природа.
Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook