Днес Български държавни железници ще предоставят възможност на деца и техните родители да се насладят на пътуване с влак, теглен от старомоден парен локомотив. Тази инициатива обещава да бъде незабравимо преживяване за всички желаещи да се потопят в атмосферата на миналото и да разгледат красивите пейзажи на България.

В Деня на детето, атракционните композиции ще се движат по два маршрута. Единият маршрут е от Септември до Велинград, като събитието ще се състои по част от трасето на прочутата Родопска теснолинейка. Вторият маршрут е от София до Перник. За да бъде преживяването още по-интересно, пътуванията ще бъдат гарнирани с интересни събития и изненади.

За отсечката по Родопската теснолинейка цената за възрастен е 68 лв. в двете посоки, а за дете – с 50% по-ниска. Ако родителите решат да покажат на детето си какво е парен локомотив и колко красива е природата на Западните Родопи, ще трябва да платят общо 170 лева за възрастен и дете.

На 1 юни, влакчето с парния локомотив ще отпътува от гара Септември в 09:15 часа и ще пристигне във Велинград в 12:00 часа. БДЖ обещават „приятни изненади по повод на своята 135-годишнина“. По пътя ще има две спирания – на гарите Варвара и Долене, където пътниците ще могат да разглеждат и снимат прекрасния пейзаж. В курортния Велинград са предвидени два часа за разходка, след което влакът ще тръгне обратно към гара Септември в 14:15 часа и ще пристигне в 16:05 часа. Същата програма е предвидена и за неделя, 4 юни.

Държавните железници обещават весело пътуване с изненади и по втория празничен маршрут на 1 юни – от София до Перник и обратно. И в този случай, влакът е с парен локомотив, но цената не е толкова достъпна, въпреки че разстоянието е сравнително кратко. Двупосочният билет с включено запазено място струва 50 лв., а за децата до 10-годишна възраст цената е намалена наполовина. Влакът ще потегли от Централна гара София в 09:00 часа и ще пристигне в Перник в 11:00 часа. Пътниците ще имат над 3 часа да се разходят из града, включително и до района около Двореца на културата, където ще има концерти и други забавления от Детското турне National Geographic Kids TOUR 2023. Тръгването обратно за София е в 14:25 часа.

Третото атракционно пътуване по релси с парен локомотив ще бъде организирано в събота, на 3 юни, по маршрута София – Копривщица и обратно. Влакът ще тръгне в 9 часа, ще пристигне в Копривщица по пладне и ще отпътува за столицата в 16:40 часа. От гарата до Копривщица ще бъде осигурен автобусен транспорт.

Пасажерите ще имат достатъчно време да разгледат „пропития с патриотичен дух и богат на забележителности архитектурно-исторически резерват“. Еднодневната екскурзия струва 76 лв., а за децата до 10 години цената на билета е с 50% намаление.
Билети за влаковете с парни локомотиви могат да бъдат закупени от билетните каси на всички гари в страната.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook