Обзор е малко, тихо и уютно курортно селище, разположено в Община Несебър, Област Бургас. То се намира в югоизточната част на българското черноморско крайбрежие, върху голям залив, простиращ се от нос „Свети Атанас” до нос Емине. Градът предлага на посетителите прекрасна природа, свеж планински въздух, топъл морски бриз и гостоприемни хора. Благодарение на своите естествени красоти, Обзор е едно от най-привлекателните туристически морски дестинации.

Един от най-забележителните атракции на Обзор е дългият плаж, простиращ се на близо 10 километра и със златист пясък. Той е сред най-обширните плажове на българското Черноморие и се съчетава със зелената щедрост на Стара планина, която спуска своите склонове към морето. Гостите на града имат възможност да се разходят по трасето на екопътека „Калето” и да се насладят на прохладата и отмората, предоставяни от природата. Освен това, могат да се освежат с водата на извора „Кадън чешма“. Обзор съчетава в себе си красотата на морето, безкрайните плажове и зелените планински хълмове, което го прави привлекателно място за почивка през всички сезони.

Градът разполага с добре развити транспортни връзки и инфраструктура. Близостта до областните центрове Варна и Бургас е предимство за посетителите. Обзор предлага сигурност и спокойствие, липсата на шума и суетата на големите пренаселени комплекси го правят едно от най-посещаваните и обичани курортни места.
Градът се отличава с богата история, традиции и култура, които датират още от времето на траките. През различните епохи той получава различни имена, а по времето на Османската империя на тази територия се формира селището Гьозекен (Обзор). Много архитектурни и керамични фрагменти, открити в района на града, както и останките от крепостните стени, свидетелстват за неговата хилядолетна история. В историческия музей в Обзор може да се види историко-етнографска колекция, която разкрива бита, духовната и материалната култура на обитателите на древното селище.

Археолозите са на мнение, че в Обзор се крие богато историческо наследство, оставено от многото народи, населявали селището през хилядолетията. Доказателство за значимостта на града като културен и военностратегически център са късноантичните или ранновизантийските терми, датиращи от V-ти до VI-ти век. През 2013 г. те бяха разкрити и са отворени за разглеждане от посетителите на града.

Обзор разполага също с прекрасни места за отдих и развлечения. В града се намират три различни по вид парка. Най-малкият от тях се намира в централната част на града и предлага прохлада, фестивали, концерти и развлекателни кътчета за децата. Другите два големи парка се простира от двете страни на главната крайбрежна улица. В парка до морето посетителите могат да се насладят на пестеливи цветя, палми и езеро с дървени мостчета. В горния парк има амфитеатрална сцена, където се провеждат фестивали и концерти, част от културния календар на града. Всички три парка са прекрасни за почивка, разходка и игра на децата.
Плажът на Обзор е считан за един от най-обширните на българското Черноморие, простиращ се на близо 10 километра. Той предлага фин златист пясък и се съчетава със зелената щедрост на Стара планина, спускаща се към морето. Тук посетителите могат да се насладят на спокойствие и красота, както и да се забавляват с различни спортове като плажен волейбол, плуване, сърфиране, гмуркане и джетове. Освен това, в Обзор е възможно да се отдържат различни водни спортове и активности като катамаран, каяк, лодка и парапланер.
Градът предлага разнообразни възможности за забавление и отдих. Тук има дискотеки, барове, ресторанти, механи и малки семейни заведения. За децата има атрактивен лунапарк, пързалки и басейни в хотелските комплекси. Обзор разполага с много хотели, от големи комплекси до семейни хотели и къщи за гости, които отговарят на различните предпочитания и бюджети на посетителите.

Традиционният празник на Обзор се чества на 24-и юни – Еньовден, който е един от най-важните летни празници в народния календар. Този ден е свързан и с рождението на свети Йоан Кръстител. През празничния ден и седмицата около него се провеждат различни културни и традиционни събития, които привличат много посетители.

Обзор е привлекателна туристическа морска дестинация, която предлага красива природа, приветливи хора, разнообразни забавления и интересни исторически забележителности. Благодарение на добрата инфраструктура, близостта до областните центрове и спокойствието, което предлага, Обзор е любимо място за мнозина да изкарат своята почивка или посетят през цялата година.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook