На 21.06.2023 г. (Сряда) от 19.00 ч. в Арт галерия Даниела Стойкова, гр. София ул. Цар Асен 61 ще се открие дългоочакваната изложба на съвременна абстрактна живопис под надслов „Паралелна реалност“
Изложбата включва 65 авторски оригинални картини с маслени бои, които представят една зряла и нова концепция в света на живописта.

Абстрактната изложба „Паралелна реалност“ е вдъхновена от нашето ежедневие в големия град: шумно, забързано, едва-едва докосващо силуетите и сенките на големите сгради и заобикалящата ни реалност. Това всъщност е темата за урбанизма и разрастването на градовете, на фона на духовната пустота, която напоследък става все по-актуална, колкото и да убягва от нашия взор. Като градски „чада“ ние често не осъзнаваме ролята на градското пространство, високите сгради, сивите и златни оттенъци на бедността и лукса, не изпитваме носталгия по изгубената зеленина и природа. Нашата реалност се управлява от геометрията, цифрите, стоките, медиите, лозунгите, клишетата. Ала не и от красивото; природата отсъства, липсва реалното разбиране и осмисляне за света, който ни заобикаля и кове нашето бъдеще.

Всичко това провокира нуждата от изграждането на една „паралелна реалност“ в света на големите градове. Реалност, за която често оставаме слепи. Затова тук се намесва изкуството; човешкият усет за красивото и невидимото. Така, по свой, неподражаем начин, младата българска художничка Даниела Стойкова улавя и пресъздава своите емоции и настроения върху платната, с помощта на въображението и боите. В маслените картини може да видим градските силуети, окъпани от дъжда и слънчевите лъчи, извисените нагоре, сякаш докосващи небето, модерни сгради, величието на големите метрополиси. Но може да усетим и носталгията по човешкото, самотата, отчуждението и студа на градския пейзаж. Една постоянно нарастваща градска тъкан, насред която присъстват все повече и повече бетонът и металът, камъкът и стъклото, ала не и хуманността.

Затворът на сивата реалност е оприличен на „Холограма“, „Илюзия“, „Виртуален свят“, както гласят имената на някои абстрактни картини от експозицията. Тя се усеща в първите черно бели картини, както и в картините в сиво и бежово.

Изложбата „Паралелната реалност“ сама по себе си е вдъхновена от идеята на квантовата физика – силата на мисълта, която подобно на Квантов скок, може да извиси съзнанието на ново, следващо възвишено ниво – „Отвъд границите“ на реалността. Да изгради един нов „Вълшебен свят“. Заложена е авангардната идея, че съществуват множество паралелни вселени и безкрайни възможности, аналогични на сегашния свят и живот. И може да достигнем до тях, като извисим съзнанието си и отключим духовната си същност чрез силата на изкуството. Послания претворени в картини, които ни насочват към човешкото „Просветление“ и пробуждане!

Изживялото тази „Трансформация“, пробуденото съзнание вижда света по един нов начин в който, има непознати цветове и емоции; там където границите между реалното и фантазията се сливат: „Извън зоната“, „Отвъд границите“, „На следващо ниво“, сетивата се разширяват. Картините в експозицията бавно, постепенно излизат от градската тема и се насочват към духовното интуитивното, вътрешното Аз. Така творбите „Зачатие“, „Извън времето и същността“, „Символи“, „6-то чувство“, „Близо до себе си“, „В търсене на себе си“, „Шансът“, „Долини на надеждата“, „Поглед навътре“ преоткриват смисъла на съществуването, на живота, на напрегнатото ежедневие; карат ни да се обърнем към духовната си същност и да потърсим връзка с висшето Аз.

Все пак това е новият свят на Модерността: който ако не успеем да променим, ще промени самите нас…Затова нека заедно с платната на Даниела Стойкова, които представят една зряла и нова концепция в света на живописта, се замислим и потопим във фантазния свят на едно не толкова далечното бъдеще!

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook