Село Долене, разположено в югозападната част на България, в област Благоевград, е истинска перла, вградена в обаяната природа на Огражден планина. С надморска височина от 710 метра, то предлага невероятни гледки и спокойствие на своите посетители.

Историята на селото се преплита с дълбоките корени на миналото. През 1570 година селото видя света и оттогава продължава да впечатлява с уникалната си атмосфера. Времето и различните влияния са оставили своя отпечатък върху архитектурата на селото. Къщите, изградени около Втората световна война, са смесица от кирпич, камък, кал, дърво и слама. Днес те са само части от стени, с рухнали покриви и зидове, обградени от зелена трева и разноцветни цветя. Пейзажът изглежда като сцена от приказка, където всеки посетител попада в свят от минали времена. Магията на мястото незабавно грабва туристите и ги отнася във времето.

През 1858 година в Долене е построено училище, което се превръща в основа на развитието на образованието в селото. Само 30 ученици посещават училището, но то предлага обучение до 4-то отделение, което съответства на гимназиално образование в наши дни. През началото на 18-ти век, през 1805 година, е изградена и черквата „Св. Богородица“, която и до днес е добре запазена и отворена за посещения през уикендите. В средата на 18-ти век в селото са живели около 800 жители, докато днес броят им е намален на 14, заедно с тези от Горчево.

Но въпреки че времето и демографските промени са залегнали своя отпечатък върху Долене, предприемчивият българин Стефан Липийски има смела визия да възроди живота в селото и да го превърне в прекрасно туристическо място. Преди три години той започва да реализира своите идеи една по една. Успява да привлече млади хора в екипа си, на възраст между 20 и 30 години, които имат корени от село Долене. Те се връщат в родното си село, за да се включат в изграждането на една мечта.

„Моите баба и дядо все още живеят тук. Те са на 90 години. Майка ми им помага. Хората оцеляват. Реших да се върна, защото моите корени са в Долене. Възстановихме къщата. Разполагаме с интернет, цифрова телевизия и всички удобства. Радвам се, че съм тук, защото израснах в Долене“, споделя Стефан Липийски.
В Долене работят около 20 млади хора, които са част от персонала. Множеството цветя, които красят селото, се поддържат от специално наети жени, които се грижат само за тях. Хризантемите и мушкатите, разположени между две стени, пълни с пръст, са подхранени чрез специална напоителна система, използваща капково напояване. Водата за поливане е от сонда, а има и питейна вода за местните жители.

Освен зелените площи и цветните килими от цветя, селото Долене разполага и със свои новоизградени водоскоци и водопади, които допринасят за приятната атмосфера и усещането за хармония с природата. Тук посетителите могат да се насладят на уникална комбинация от природни красоти и спокойствие.

Визията на Стефан Липийски и неговият екип вече започват да дават плодове. Долене отново започва да привлича туристи, които идват да се насладят на неговата природна красота и да се потопят в уникалната атмосфера на миналото. Селото Долене се издига като пример за успешно възродено селско място и доказва, че съхраняването на историята и съчетаването й с модерните удобства може да създаде незабравимо преживяване за посетителите.

Село Долене е място, където се сливат миналото и настоящето, природата и човешката усмивка, и което продължава да впечатлява със своите уникални красоти. Така това специално кътче на България остава в сърцата на всички, които имат силата да се потопят в неговата приказна атмосфера.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook