На 28 юни зала България посреща на сцената си Маестро Павел Балев и концертмайстора на Виенската филхармония Албена Данаилова. Заедно с Варненска филхармония те ще представят програма с произведения на Панчо Владигеров, Марин Големинов и Антон Брукнер. В хода на подготовката на събитието блестящите ни музиканти споделят впечатленията и вълненията си преди него.

„За пръв път свиря с оркестъра на Варненската опера. Познавам се отпреди с маестро Павел Балев, с когото имахме премиера в Германия. Сблъскването с една симфонична творба на Панчо Владигеров, написана за цигулка и оркестър, както и с обигран диригентски жест, който събира нещата заедно, е вълнуващо. Да, развълнувана съм, защото съм на родна сцена и ми предстои концерт.“, споделя първата жена, която става концертмайстор на познатия със своя консерватизъм оркестър на Виенската филхармония.

„Изключително ценя Албена, тя е великолепна цигуларка и много фин музикант на най-високо ниво. – коментира маестро Павел Балев – Между нас съществува силна творческа връзка и аз се гордея, че Албена Данаилова беше на концертмайсторското място, когато съм заставал на диригентския пулт във Виенската опера.“

За Ламенто и авторът му Марин Големинов Балев разказва „Влизам вече в зрял диригентски период и все повече се осмелявам да посягам към български заглавия. Смятам, че на 53 години бих могъл да кажа на публиката нещо достатъчно важно с работата си. Отдавна имам влечение към творчеството на Марин Големинов, не само защото съм носител на наградата на негово име.“

„Брукнер е много специален автор, който не се изпълнява често в България. – продължава Балев – Смея да определям Брукнер като може би най-несуетният композитор, респективно и аз като диригент нямам правото да бъда суетен. – Диригентът трябва да се лиши или поне да се дистанцира от собствената си артистична и човешка суета, за да представи истински и всеобхватно богатството на неговата музика.”

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook