Галерия „Милениум“ е домакин на изложбата „Природни вибрации“ на Костадин Жиков. Експозицията включва над 60 произведения, показващи красотата на природата и даващи емоционални послания. Интересната изложба, която ще продължи до 14 юни 2023 г., беше официално открита на 16 май 2023 г. в галерия „Милениум“ (София, бул. „Витоша“ №89). Гостите се насладиха и на неповторимите изпълнения на флейтистката Мари Андонова.

Изложбата „Природни вибрации“ на Костадин Жиков бе представена и открита от проф. д.н. Любомир Стойков, културолог и преподавател в Националната художествена академия, който характеризира творчеството на художника по следния начин: „Не може да има еволюция без сравнение на художника с предишните му опити, не може да се осъществи надграждане без да се установят естетическите сходства и дисонанси между предишните изяви и най-новата изложба. Респектиращо е, че Костадин Жиков прави забележителен опит да доразвие темата за пейзажа чрез експеримент с колористичното и емоционалното въздействие. В личен разговор младият маестро ми сподели, че чувства природните форми по-скоро като трептящи светлини, а не толкова като конкретни и предметни образи. Новото е, че Костадин Жиков все по-решително се отдалечава от т.нар. „чист цвят“ и се отдава на цветовете без брегове, без ограничения и без живописна цензура. Той медитира, рисувайки и рисува, медитирайки, анализирайки собственото Аз. Всъщност става дума за митологичен, астрологичен и алхимичен анализ на света, погледнат през сетивата на художника!“.

По-нататък проф. Стойков отбеляза колко важно е да се сбъдне съкровената мечта на Костадин Жиков, свързана с тази експозиция – да провокира всички, които се докосват до картините му и да им помогне да усетят фините вибрации на природата, да се насладят на неговите пейзажи и пасторали и да се заредят с вълшебните енергии на Белоградчишките скали и Хималаите, така добре интерпретирани в неговата най-нова изложба.

Художникът сподели, че се е стремил да изпълни в една стилистика своите най-нови произведения, за които се е вдъхновил от големия наш живописец Владимир Димитров – Майстора. „Аз съм против крайностите.
Едновременно обичам и естетиката на ренесанса, и естетиката на авангарда, колкото и на пръв поглед те да са самоотричащи се. Но всъщност това е моята основна цел в творчеството ми, да обединя в едно хармонично цяло двете противоположности!“, допълни той.

Слова за творчеството на Костадин Жиков произнесоха също управителят на галерия „Милениум“ и меценат на експозицията Васил Банов, както и арт мениджърът на галерията и меценат на изложбата Анна Банова.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook