Премиерът Гълъб Донев откри 16-ия Пролетен панаир на книгата и пролетното издание на 6-ия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.

Най-мащабното книжно събитието у нас събра на една сцена министър-председателя на Република България, министъра на културата – маестро Найден Tодоров, министъра на образованието проф. Сашо Пенов, заместник-министрите на културата: Пламен Славов и Марина Василева, Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ на Столична община, Антония Пенчева – председател на Съюза на преводачите, Юлия Цинзова – директор на Столичната библиотека, Искра Джанабетска – програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, Валентина Стоева – председател на фондация „Детски книги“, писатели и много читатели.

В официалното си слово служебният премиер Гълъб Донев подчерта нуждата от четящи хора, отбелязвайки, че да си грамотен човек е проява на себеуважение. “Може да се казвам Гълъб, но нямам криле като птиците, криле ми дават книгите. Да си грамотен човек е проява на себеуважение. Граматиката на един език е неговата Конституция – трябва да се спазва без своеволия и отклонения от правилата. Да разбираш какво четеш, да си критичен, е проява на грамотно четене. Да си четящ и грамотен човек е сила, която никой не може да ти отнеме, и знание, което все повече ще се цени“, заяви в обръщението си премиерът Донев.
Министърът на културата Найден Тодоров обясни, че книгите не променят света, но променят хората, които пък могат да променят света и в тази връзка призова все повече хора да четат. „Четете и подарявайте книги, защото те са нашето бъдеще“, посочи министър Тодоров. „Чрез книгата популяризираме душата на автора. Не мога да си представя в съвременното общество какво би се случило, ако изчезне книгата“, каза образователният министър от своя страна.

Служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов благодари на всички организатори на Пролетния панаир на книгата, защото чрез него в съвременните времена ние популяризираме книгата, а чрез книгата популяризираме душата на автора. „Всяка книга крие в себе си вижданията на автора за света. Предавайки своите виждания, ние образоваме и възпитаваме бъдещото поколение“, каза той. „Винаги съм се чудил защо министерството се нарича само Министерство за образованието и науката, а някъде изпускаме думата възпитание. Не може съвременният човек да се възпитава без книгата и затова всички, които участват в този процес – от автора, през издателя, през печатаря и, разбира се, пред жадния за знания, за литература, заслужават безспорно голямо уважение“, категоричен е Пенов.

„В тези години на бездуховност и нисък морал, Асоциация „Българска книга“ е едно от пламъчетата, които все още пръскат светлина и ние сме много горди, че те са част от голямото семейство на работодателите, обединени в АИКБ. Техните каузи са достойни за подкрепа. Благодарим ви, че ви има! Поздравявам ви с откриването на днешните събития, пожелаваме на всички участници успех и на добър път!“, заяви Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Обръщам се към всички вас, защото вие сте партньори на Столична община в нашата политика за насърчаване на издаването на книги и четенето – две важни за съхраняването на българската култура дейности. Но партньори в това сте и всички вие, които ще посетите Панаира на книгата – всеки родител, всеки учител, всеки библиотекар. Защото всяка купена книга е в подкрепа на тези важни за обществото ни дейности. Затова се обръщам към всички с призив – купете книги и ги подарете или прочетете“, каза Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ на Столична община.

„За мен е огромна чест, че всички вие сте тук, при книгите. Това означава, че всеки един от нас носи по една свещ – на грамотността, просветата, културата. И всички днес сме се събрали, за да може тази свещ да се превърне във факел. За да се превърне в национална програма кауза „Грамотност“, с която насърчаваме културата и четенето, особено сред децата. Защото това е нашето бъдеще!“, заяви в приветственото си слово председателят на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева. “Когато се намираме в политическа, обществена, морална криза, книгите са убежището. За да можем ние да израснем, възвисени от тях“, допълни още тя.
„Приготвили сме чудесна програма, за да може децата да се срещнат с литературата отново и да открият нови светове – не само в книгите, но и как те могат да им бъдат полезни в ежедневието, в начина, по който те осмислят света. Тази година програмата съдържа събития и преживявания, към които всеки може да се присъедини и да открие нещо за себе си. Много автори ще ни приветстват и ще разкажат за своите вълнения, ще приобщят децата към себе си и към пътя на знанието“, заяви от своя страна Искра Джанабетска, програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

След откриването, гостите посетиха шатрите на издателствата, разговаряха с автори и взеха автографи върху новите им книги.

Пролетният панаир на книгата в София се разгръща в градината пред НДК със 144 издателства от цялата страна и над 60 шатри. През дните между 29 май и 4 юни читателите ще могат да се срещнат със значими имена в българската литература като: носителя на наградата „Букър“ Георги Господинов, автора на романа на годината „Хагабула“ Тодор Тодоров, Теодора Димова, Захари Карабашлиев, Елена Алексиева, Владимир Зарев, Юлия Спиридонова, Петя Кокудева, Иван Раденков и много други.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook