Софийската филхармония посреща отново един от най-виртуозните тромпетисти на нашето време – Сергей Накаряков. Наричан „Паганини на тромпета“ и „Карузо на тромпета“, Накаряков триумфира на най-големите световни сцени. Той e първият, който извежда флюгелхорна като равноправен солистичен инструмент на концертния подиум.

На 9 април под палката на Саша Гьотцел той ще представи Концерт за флюгелхорн №4 от Моцарт и „Вариации Рококо“ от Чайковски – аранжимент за флюгелхорн на Михаил Накаряков. Софийската филхармония ще изпълни и Серенада №2 в ла мажор от Брамс.

Сергей Накаряков е сред най-търсените тромпетисти в света, постигнал изключителен успех, нарушавайки смело установените правила за изпълнение на класическа музика на тромпет.

Неговият репертоар обхваща не само целия диапазон на оригиналната литература за тромпет, но непрекъснато се разширява и в нови територии, включващи редица очарователни транскрипции от творби за други инструменти, както и поръчки от композиторите Петер Ружичка, Ури Бренер, Ениот Шнайдер и Йорг Видман, в които той постоянно търси нови средства за музикална изразност. „У Сергей Накаряков Видман намери солист, за когото може да напише почти неизсвираема солова партия.“ (Online Music Magazin).

Накаряков е свирил с много от най-уважаваните диригенти в света, сред които Валерий Гергиев, Владимир Спиваков, Саулиус Сондецкис, Кристоф Ешенбах, Юрий Темирканов, Иржи Белохлавек, Яап ван Цведен, Юрий Башмет, сър Невил Маринър, Михаил Плетньов, Дмитрий Ситковецки, Владимир Ашкенази, Хю Улф, както и с великолепни оркестри. Освен това той редовно си сътрудничи с редица от водещите световни музиканти, като Вадим Репин, Марта Аргерич, Миша Майски, Еманюел Паю, Юлиан Рахлин, Дмитрий Ситковецки в различни проекти за камерна музика. Той има дълго дълго сътрудничество и с пианистката Мария Меерович и сестра си Вера Охотникова.

Дискографията на Сергей Накаряков с Teldec Classics International (Warner) му носи възторженото признание на публиката и критиката. В нея са включени най-известните творби от оригиналния тромпетов репертоар, както и множество аранжименти за тромпет и флюгелхорн.

Той е роден в Горки (Нижни Новгород) в музикално семейство. Започва да свири на пиано на шест години, но поради получена травма решава да премине към тромпет, след като чува концерта на Арутюнян. В тази промяна е подкрепян от баща си Михаил Накаряков, пианист, който му дава технически познания и му помага да развие изключителното си чувство към музиката. Той записва много класически концерти за тромпет и създава уникален репертоар за Сергей. През 1991 младият музикант се изявява с голям успех на фестивала на Иво Погорелич в Бад-Вьорисхофен, същата година се премества с родителите си в Израел, а от 1993 живее в Париж. Гастролира в Германия, Русия, Унгария, Чехия, Словакия, Израел, САЩ, Канада, Южна Америка, Южна Корея, Австралия, Япония и др.

Сергей Накаряков свири на инструменти „Антоан Куртуа“, Париж.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook