Дворец Евксиноград е едно от най-красивите места в България. Красивата архитектура и очарователните градини ни карат да се пренесем в една отминала епоха по времето на дворцовия живот в страната. Дворецът е истинско произведение на изкуството.

Дворец Евксиноград се намира само на 8 км. северно от град Варна. Разположен е край брега на морето върху приблизително 900 декара земя. Първото впечатление в двореца е алеята на липите. Още там на стълбовете за осветление се забелязва първия символ на царските особи.

След това се стига до прочутата царска конюшня, която впоследствие е била преобразува в царски автомобилен парк. Близо до нея се намират още френската и нидерландската оранжерия.
Дворецът Евксиноград е построен като лятна резиденция за княз Александър I Батенберг по проект на австрийски архитект през 1881-1885 г. В началото тя е била нaрeчeнa Caндрoвo по името Сандро, с което Александър І е известен сред близките си, но през 1893 г. княгиня Мaрия Луизa Бурбoн-Пaрмcкa я прeимeнувa нa Eвкcинoгрaд (Гocтoприeмния грaд).

Дворец Евксиноград е истински пример за изящна и грациозна архитектура. Първоначалният проект е във френски шато-стил „Луи XIII“ с фугирана тухлена зидария, висок мансарден покрив с медна обшивка и часовникова кула. Главната сграда има 3 етажа. На първия са приемните зали, музикален салон, трапезария, кабинет и работни помещения. На втория етаж са разположени спалните на царското семейство, а третият е бил предназначен за персонала.

Интериорът на стаите е автентичен, което ни дава допълнително усещане за бляскав дворцов живот. Стаите и залите са просторни с красива декорация, камини, полилеи, картини и т.н. Всички орнаменти и детайли са реставрирани в оригинален вид.

Комплексът е популярен и с великолепните си градини. Паркът заема около 550 декара площ. Той притежава богата колекция от растителни видове с голяма научна и ботаническа стойност. Парк Евксиноград е разделен на две части с френска градина и английски парк.
Френската градина се простира пред главната фасада на двореца и около него. Там се откроява бронзовата скулптура на Нептун, а около него пъстър цветен партер с рози, рододендрони, азалии, както и красиво малко езеро с лилии.
Английският парк е с подчертана пейзажна композиция и богато разнообразие от иглолистните и храстови видове.
От това красиво място се открива прекрасна гледка към морето. Там се намира и уникалния слънчев часовник, подарен на Фердинанд от британската кралица Виктория в знак на благодарност за спасяването на английски моряци от корабокрушение във Варненския залив.

В двореца има винарска изба с лозя, в която и до днес се произвеждат вина и прочутия коняк Евксиняк, който се смята за един от най-добрите в България.

Сградата на винарната се откроява във възрожденски стил. Разходка до двореца Евксиноград е истинска наслада за очите и огромно удовлетворение.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook