В град Априлци на 11 февруари 2023 год. ще се проведе ежегодният Празник на сланината и греяната ракия. Идеята на фестивала е да запази традициите чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор. Празникът въплъщава в себе си пъстротата на селския бит и култура, превърнал се е в традиция в това райско кътче в сърцето на Стара планина.

По традиция гостите могат да вкусят и най-отличаващата се част от фестивала – т. нар. „Бабина гозба“. Тя се приготвя с 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук, забъркана в „големия чорбаджийски тиган“. Посетителите имат възможност да дегустират не само от чудната гозба, но и да се насладят и на други кулинарни специалитети – „Шишчета с печена сланинка“, „Шарен боб в гърне“ и други. Любимата на всички балканджии греяна ракия пък ще внесе топлота в душите, а благодарение на лечебните й свойства всички гости ще се радват и на крепко здраве през цялата година.

Вече десет поредни години се провежда със съдействието на община Априлци, на родолюбиви местни жители и отзивчиви предприемачи, НЧ „Светлина – 1895г.“ Красивият град се превръща в трибуна на неизчерпаема жизнерадост и неповторимост. Площадът оживява под звуците на фолклорна музика и народно веселие, събирайки над 10000 посетители.

Организаторите на голямото мартенско мероприятие подготвят и разнообразни конкурси, в които могат да участват всички желаещи:
– „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка“
– „Кулинарна изложба – базар за ястия със сланина“
– „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус“
– Kонкурс за детска рисунка „ Празникът, видян през моите очи“

Отличените в надпреварите ще получат награди и грамоти, а Голямата награда – живо прасенце, ще зарадва победителя в конкурса за най-крехка сланинка.

В събитието участват оркестри, танцови формации и различни изпълнители. Талисманът на празника, триметровото розово прасе – гигант, ще радва малки и големи, които ще имат възможността да запечатат момента и да съхранят емоцията от тържественото събитие. Със специално изработените сувенири посетителите ще отнесат спомена за едно незабравимо преживяване, което си заслужава да се изживее отново и отново.

За съхраняване на българските традиции и обичаи всички желаещи могат да облекат и традиционно народно облекло – символ на етническото единство и многообразие на традиционната българска култура.

Мотото на празника е: „Всички заедно да загърбим материалното време, в което живеем, потапяйки се в духа на празника, човечността и българщината“.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook