Туристи резервираха цял Калофер. Няма свободни места в дните около Йордановден.
Мераклии да участват в традиционното „Мъжко хоро“ и семействата им се презастраховат, че няма да се наложи да нощуват в друг град и са резервирали всички възможни хотели и къщи за гости.
На 6 януари калоферци по традиция нагазват в ледените води на река Тунджа. Ритуалът събира зрители от всички краища на страната и чужбина.

Кметът на град Калофер Румен Стоянов сподели, че в Карлово и в цялата околия вече не може да се намери място за дните около Йордановден.
За гражданите на гр. Калофер е важно да има пътникопоток в града, защото така се помага за поминъка на хората. Кмета допълва, че в тези дни всички заведения, хотели и къщи за гости са пълни.

От 17,00 ч. мераклиите в „Мъжкото хоро“ се събират. Въобще не се ляга, цяла вечер подгрява с винце, мезета, песни. Сутринта около 6,00 часа мъжете се обличат в народни носии, отиват в църквата „Свети Архангел“ и с отец Димитрий тръгват към Черковски мост на река Тунджа.

Там отецът извършва ритуала с хвърлянето на кръста, който се предава на най-младия участник в хорото. Гостите обаче са само в ролята на наблюдатели. Поне докато някой местен не хване кръста.
Отново на 6 януари в Калофер тържествено ще бъде отбелязана 175-ата годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев. В 11,30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“, където пред паметника на героя ще бъде положен „Гирлянд на славата“.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook