Радиобалет и изложба при Парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна

Артистът Стефан А. Щерев и немският арт колектив ЛИГНА отново отправят творческо предизвикателство, свързано с т.нар. НЕпаметници (или нонументи) у нас – след наградения с ИКАР Нонумент 1.0 на връх Бузлуджа, този път те канят публиката пред Парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна, където на 15 октомври премиерно ще поставят радиобалета Нонумент 2.0*.

Във втория проект от трилогията „Нонумент“, който артистите представят, отново е водеща темата за паметниците, изгубили значението си във времето, превърнали се от места за памет и почит в такива за преклонение пред идеологически митове и удобни исторически разкази. Така наречените НЕпаметници (нонументи) са идеологически заредени, заобиколени както от омраза и носталгия, нагласи за ревизионизъм и унищожение, така и от желанието за опазване, консервация и преосмисляне на тяхната функция в настоящето. Moже ли една театрална намеса (представление) да демитологизира един НЕпаметник (нонумент)? Може ли да направи съвременна интерпретация от него, така че да променим наложените схващания за миналото, да изживеем едно и също емоционално и критично усещане за настоящето и да осигурим осмислено бъдеще без лъжи?

Символът на бетонираното приятелство провокира артистите да се разровят в архивите, да се срещнат с очевидци, да прочетат множество материали и статии и да представят премиерно пред варненска публика своята последна работа на 15 октомври 2022 в пространството пред паметника. Достъпът до интерактивния пърформанс е свободен, а желаещите да се включат в него е необходимо да носят със себе си смартфон устройства и слушалки.

Паралелно с архивните данни и културни препратки, събрани като основа за драматургията, ще бъде представена и изложба, която дава контекст ини подготвя за самото представление-радиобалет. Съпътстващата изложба “Големият паметник на малкото минало”, представена от куратора Ралица Герасимова, ще покаже културните измерения на паметника, както е видян от съвременни артисти през последните 30 години. Тя е комбинация от архивно историческо изследване проведено от Маргарита Доровска и проект Космодрум, както и от съвременни артистични интерпретации на паметника. Експозицията отваря врати на 8 октомври от 18:30 ч. в поп-ъп пространство на ул. Софроний Врачански 24, в квартал Таляна, Варна.

За реализацията на пърформанса Нонумент 2.0 в България пристига немският театрален колектив LIGNA, които работят върху създаването на радиобалета заедно с артиста Стефан А. Щерев и композитора Емилиян Гацов. Това ще бъде техният пореден съвместен проект.

*Нонумент 2.0 е радиобалет под формата на пиеса за слушане. Водени от специално записан аудио-файл, който всеки зрител слуша самостоятелно със слушалки, участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на (НЕ)паметника и получават покана да се включат в изпълнение на обичайни, ежедневни жестове или мащабни групови хореографии.
От 2002 г. немската компания LIGNA – Оле Фрам, Михаел Хюнерс и Торстен Микелсен разработва така наречените „временни ситуации“ и въвежда понятието “радиобалет”, които провокират публиката да действа като колектив, създаващ привидно спонтанни ситуации в предимно публични пространства като ЖП гари или търговски центрове. LIGNA работи много активно с българските артисти Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов, благодарение на които тази специфична театрална естетика е пренесена и в българската сценична практика. Досега съвместно те са работили по радиобалетите “Тайно радио” в софийския България Мол, “Опиянение и гняв – изследвания върху авторитарния характер”, открил театралния сезон в Кюнстелрхаус Музонтурм, Франкфурт през 2017 и представен на повече от десет международни фестивала, както и Нонумент-перформативен подход към Бузлуджа” през 2019 г., получил националната награда ИКАР в категория “Съвременен танц и пърформанс” през 2020 година.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook