Заради пандемията имаше прекъсване в реализирането на фестивала. Но от днес стартира международния фестивал „ Балканска черга“ в село Шишковци. Той продължава три дена.
Участници във фестивала са фолклорни състави, занаятчии, художници от България, Македония и Сърбия.

В централната част на селото ще бъде разпъната 140-метрова черга, с която ще бъдат приветствани гостите на феста. Поводът са 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, който е живял в Шишковци повече от 30 години.

Фестивалът е организиран като форум с участието на фолклорни изпълнители и групи, занаятчии и изкусни майстори, предвидени са кулинарни и занаятчийски демонстрации, за кореняците и гостите решили да посетят село Шишковци.

За втория ден е планирано да се подредят 10-метрова черга от зелници, баници и погачи, като и ще има конкурс „Зелника на Майстора“. Сръчни домакини от България, Сърбия и Северна Македония ще покажат нагледно как се месят баници и как се приготвя традиционният за региона качамак.

Организатор на събитието е Борислав Крумов, част от ръководството на сдружение „Роден край“. Ще бъдат представени занаяти и изложба на минерали.Приятелите от Босилеград ще покажат как се прави айвар, типично ястие за бивша Югославия.“

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook