Много силен метеоритен дъжд може да очаква населението на Земята на 31 май 2022 година. Истински метеоритен дъжд, като броят на метеорите може да достигне до 10 хиляди на час. Продължителността на повишената метеорна активност ще бъде около два часа, като максимумът ѝ, според изчисленията, ще настъпи в 6:30 ч. (московско време).
Потокът ще се наблюдава най-добре в западното полукълбо на Земята, особено в Северна Америка, каза астрономът. Той отбеляза, че вече има няколко версии за пика на метеоритния дъжд.
Метеоритния поток Tau-Herculidae е интересен, с това, че е бил предсказан след откриването на неговата комета-майка 73P/Schwassmann-Wachmann 3 (или накратко комета SW3), открита на 2 май 1930 г. от А. Швасман и А.А. Вахман (Хамбургска обсерватория). През декември наблюденията показват, че ядрото на кометата се е разпаднало на поне четири големи фрагмента. До 2006 г. по време на следващото преминаване на кометата през перихелий са открити повече от 65 фрагмента от нея. Анализът на траекторията на тези фрагменти, както и общата симулация на поведението на метеоритния облак, като се вземат предвид смущенията, особено влиянието на Юпитер, позволи на изследователите през 2005 г. да прогнозират засилването на активността на метеоритния дъжд през 2022 година.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook