На 30 август на италианския остров Лидо се състоя откриването на юбилейния 80-и Венециански кинофестивал. На червения килим излязоха председателят на журито Дамьен Шазел със съпругата си, моделите Бианка Балти, Мариякарла Босконо и Тони Гарн, режисьорите Джейн Кемпион, Лука Гуаданьино и Мартин Макдона и други.
Събитието посетиха също Виола и Вера Аривабене, които по майчина линия са потомци на първия италиански крал от династията Аоста, те също са съоснователки на марката за обувки ViBi Venezia.

Церемонията започна с връчването на „Златния лъв на Свети Марк“ на 90-годишния режисьор на филма „Нощен портье“ (1974) Лилиан Кавани за нейния принос към световното кино изкуство и кариерни постижения. На фестивала тя ще представи своя първи филм след 20 години – „Ход на времето“, в който участва руската актриса Ксения Рапопорт.

Тази година много холивудски звезди няма да могат да участват във фестивала поради стачката на Гилдията на актьорите. Членовете на тази организация нямат право да работят, забранено им е да посещават събития, свързани с продвижението на филми.

Стачката се отрази и на програмата на фестивала. Така, откриването на киносекцията трябваше да бъде с филма „Кандидати“ на Лука Гуаданьино с участието на Зендая в главната роля, но поради стачката филмът няма да бъде показан. Вместо това фестивалът ще започне с филма „Капитан“ на Едоардо Де Анджелис.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Последвай ни в Threads