Вече е факт видеото към нашумелия етно-хаус проект „Sunbeams“, зад който стоят народната певица Гергана Димитрова a.k.a Белонога, позна от „Мистерията на българските гласове “ и „Ева квартет“ и тандемът диджеи и продуценти Фабрицио Паризи и Мирослав Янев – MiYan.

Четириминутното видео, което събира най-красивите кътчета на България е дело на младата режисьорка Красимира Дамянова, която е и продуцент на парчето. Още преди излизането му обаче клубовете в Ибиса и Истанбул завъртяха с голям успех Sunbeams. От аудио премиерата на песента на 1 ноември тя е слушана близо 14 000 пъти само в музикалната платформа soundcloud, главно от потребители в САЩ, Канада и Западна Европа. Вече е в плайлистите на най-слушанията радио станции за хаус музика като испанското Радио Марбела, както и в музикални класации във Франция.

Идеята за целия проект е на Красимира Дамянова, която в момента е студент трети курс по режисура в НАТФИЗ. Всъщност видеото на “Sunbeams” е нейна курсова работа, която прераства в много повече. В желанието си да поднесе традицията и фолклора по нетрадиционен начин пред целия свят тя се запознава с Белонога и получава подкрепата и песен ѝ „Полет“, част от втория самостоятелен албум на изпълнителката – „През очите на земята“. Не след дълго Красимира открива Фабрицио и свързва двете половини на един уникален проект и изцяло нова песен. А в последствие създава и продуцентската компания KMaD Production, за да издаде парчето.

„Аз и партньорът ми MiYan (Мирослав Янев) решихме да създадем изцяло нова песен използвайки само един вокално изпят куплет от „Полет“. Затова и името се промени на „Sunbeams“, вдъхновено от текста, написан от Белонога: Слънце грее малеле/ На небо мале ле/ Като ми грее малеле/ Двори ми огрява“, разказва DJ Фабрицио Паризи.

Това не е първото залитане за Белонога извън канона на фолклора. След десетки успехи и признания по цял свят с „Ева Квартет“ и „Мистерията на българските гласове“ Гергана Димитрова се преобразява в Белонога – псевдоним, с който подписва самостоятелните си проекти. В тях музиката излиза от фолклора, но засяга различни интонации на примитивни народи и източни мотиви.

Клипът на „Sunbeams“ е заснет на десетки от най-красивите кътчета в България. „Няколко снимачни дни, много километри – от Рилски манастир, Асеновградската крепост, Руската църква, Царевец, Крушунските водопади, Белоградчишките скали, Пловдив, Червената църква, с. Бростовица, Етрополе, София. С помощта на моя оператор Димитър Розов първоначално избрахме около 40 локации, които след това редуцирах според бюджета“, разказва режисьорът Красимира Дамянова. Екипът ѝ е от млади и амбициозни хора, също като нея. „Това за мен е и първи професионален проект като продуцент и режисьор, може би и за това реших да дам шанс и на други, които имат желание да се развиват в тази сфера да направят заедно с мен своя дебют с този проект“, допълва Красимира.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook