19-годишната германка Лена Майер-Ландрут (Lena Meyer-Landrut) с песента „Satellite“ спечели песенният конкурс Евровизия 2010 в Осло.

Германия получи общо 246 точки от гласуването сред зрителите и журито в 39 страни в цяла Европа.

“Лена, Лена“, скандираше възторжената публика във Fornebu Arena в Баерум край Осло докато младата певица напускаше сцената. Лена Майер е абсолютно непозната аматьорка преди да бъде избрана за представител на страната си на тазгодишния конкурс. Това е втората победа за Германия в историята на „Евровизия“. Кристалната статуетка на победителя в конкурса бе връчена от миналогодишния носител на наградата Александър Рибак. Разплаканата Лена заяви: “Нямам сили, за да държа тази статуетка. Това е абсолютно невъзможно“, сподели тя.

Противно на прогнозите на букмейкърите, 17-годишната Сафура от Азърбайджан не успя да се наложи в Осло.

Великобритания, Германия, Франция и Испания поемат лъвския дял от разходите за Европейския съюз за радио и телевизия и финансирането на конкурса „Евровизия“. В замяна на това техните певци отиват директно на финала и насърчават родната публика да вярва, че имат шанс да спечелят. Това пише в материал британският в. „Таймс“.

България се включи в конкурса за шести път. Тази година Миро с „Ангел си ти“ не успя да стигне до финала. Досега единствено Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи са успявали да ни класират за финала на „Евровизия“. През 2007 година тяхната песен „Вода“ се изкачи до петото място.


Станете почитатели на Elitno.com във Facebook