На 19 април (понеделник) 2010 г от 19 часа в “ Sofia live club” ще се проведе Първата Oфициална церемония за връчване на Награда за изкуствo „Стоян Камбарев” 2010 (www.kambarev.org)

За престижната награда oснована на името на култовия режисьор ще се борят пет много силни и равностойни кандидатури: актьорът и драматург Камен Донев, поетът и писател Тома Марков, визуалният артист Бора Петкова и режисьорите Камен Калев и Явор Гърдев.

Победителят ще получи специално изработена бронзова статуетка от художника Кольо Карамфилов и Почетна грамота.
Паричната премия от 3000лв е осигурена от основния партньор на Фондацията -Ордена на Тамплиерите от Йерусалим – O.S.M.T.J.
в лицето на н.п. Д–р Димитър Кочев

Водещи на церемонията ще бъдат известните и обичани журналисти от Дарик радио Дияна Найденова и Драго Симеонов.
В концерта ще участват едни от най-популярните и талантливи български музиканти- джаз звездата Васил Петров, актрисата и певица Деси Тенекеджиева с младият пианист Боби Вълчев, перкусионистът и певец Калин Вельов, атрактивните момичета от струнен квартет Стрингс , както и виртуозният китарист Димитър Кърнев и Дидо от D2 с талантливият ученик Росен Карамфилов.
Всички артисти – водещи и певци подкрепят целите и дейността на Фондацията и ще участват напълно безвъзмездно в събитието.

Парньори на събитието са Domaine Boyar , онлайн лидера в туризма CenTranzit.bg и луксозните хотели Bansko Royal Towers и Florimont , които са осигурили много специални изненади за номинираните и гостите.

Основни медийни партньори на Фондация „Стоян Камбарев” и на Церемонията са Канал 3, Дарик радио, Dir.bg и БулФото.

Стоян Камбарев
(1953 – 1998)

е един от най-емблематичните театрални режисьори на 90-те,
с уникален и многопосочен талант –Творец и магнетична Личност, за когото театърът бе издигнат в култ и превърнат в тотално изкуство. Неконвенционален, вглъбен, свръх интелигентен ,той се отличаваше със собствен стил и морал и никога не се съобразяваше с театралната конюнктура, нито се вписваше в някакви групи и кръгове. Влизаше в добре смазаната театрална машина и я взривяваше с енергия, изключителен талант и математическа точност, в резултат на което се раждаха неговите театрални шедьоври.

Безспорните му хитове „Завръщане у дома”, „Музика от Шатровец”, „Черна дупка”, „Майката”, „Януари”, „Три сестри” предизвикваха фурор на всички сериозни български и международни театрални фестивали

В края на 2008 г. се навършиха 10 години от ранната загуба на Стоян Камбарев, което провокира кръг от приятели и съмишленици да основат Фондация за изкуство на негово име.

Кольо Карамфилов, Самуел Финци, Бойка Велкова,Димитър Гочев, Бойко Богданов, Георги Лозанов, Светлин Нейнски, Kремена Димитрова, Елин Рахнев са част от учредителите, а Председател на Фондация „Стоян Камбарев” е актрисата Деси Тенекеджиева.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook