На 30 март, по време на официална церемония в Sofia Live club бяха обявени номинациите в шестте категории на първите „Балкански музикални награди“.

Водещи на събитието бяха изпълнителният директор на Balkanika Music Television Камен Воденичаров и Станислава Генчева, а сред гостите се отличиха десетки музиканти, журналисти и светски лица, сред които Румънеца и Енчев, Красимир Аврамов, Емануела, Крум, Алисия, Маги Джанаварова и др.

В категорията „Видеоклип на Балканите“ са номинирани и три български изпълнителки – Алисия за „Ще се возим ли“, Галя (екс Каризма) за „3 минути до шоу“ и Теодора за „Адреналин“.

За приза „Най-добра песен от България“ ще се борят Алисия за „Имаме ли връзка“, Емануела и Крум за „Нищо не знаеш“, Графа за „Оставяш следи“, Маги и Миро за „Светът е мой“ и Тони Стораро за „Уникат“.

Останалите 10 държави, които участват в надпреварата „Балкански музикални награди“, са Албания, Босна и Херцеговина, Хърватска, Гърция, Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия, Словения и Турция. Зрителите във всяка една от тях ще изберат песните-победители в съответните страни, като резултатите ще бъдат оповестени на 20 април в ефира на Balkanika.

Така, всички 11 избрани парчета ще се състезават в заключителния етап от Наградите – деня на самата церемония – 16 май, когато линиите за гласуване отново ще бъдат отворени, за да бъде избрана „Песен на Балканите“.

Гласуването в категориите „Изпълнител на Балканите“, „Изпълнителка на Балканите”, „Дует/ група на Балканите“ и „Видеоклип на “Балканите“ започва на 31 март в сайта на Balkanika и ще приключи на 13 май.

Тази година статуетката за „Принос към развитието и популяризирането на музиката от Балканите“ се присъжда на гръцката певица Анна Виси.
Източник: avtora.com