Явно в България законите започват да важат за всички малко по-малко. Поредната заблуждаваща реклама изкара невероятна глоба на своите създатели.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби продуцента и рекламната компания на предаването „Сделка или не“ с близо 330 хиляди лева. Дружеството, създало рекламните съобщения „Ви Ес Вижън“ ЕООД отнася 295 хиляди лева заради излъчената реклама на игра в предаването на Нова телевизия. Според условията с поне 3 sms-а могат да се спечелят 8 плазмени телевизора и голяма награда тристаен апартамент в София.

Ви ЕС Вижън е посочило също така интернет страница с публикуваните пълни условия на играта. На тази страница обаче е присъствало изискването за минимум 50 sms съобщения към кратък номер 1998 за разпределението на голямата награда.

Комисията заключава, че така формулирани условията за участие от Ви Ес Вижън са заблуждаваща реклама с цел мотивиране на зрителите към участие в играта.

Продуцентът на „Сделка или не“ „Баит Заав“ ООД е глобен със 31 620 лв, тъй като не е възложило и изисквало от водещия да представя коректно играта, който, в противоречие на излъчваните в предаването заставки и спотове, е приканвал зрителите да изпращат само 1 sms.

При определяне на санкцията комисията е взела под внимание факта, че рекламата е достигнала до максимален брой зрители – излъчвала се е от национална ефирна телевизия на територията на цялата страна всеки делничен ден по няколко пъти и в най-гледаното време.
Източник: paparak.bg