Милиони хора по целия свят си взеха последно сбогом с музикалната икона Майкъл Джексън. Тялото на Краля на попа бе положено в златен ковчег, покрит с десетки червени цветя.

Началото на официалното сбогуване в Staples Center в Лос Анджелис бе поставено с четене на послания от близки до легендата хора, които обаче не са имали възможността да присъстват лично на церемонията. Сред тях бяха Даяна Рос, Нелсън Мандела и др.

„Майкъл бе моя огромна любов, скъпоценна част от живота ми по начин, който дори не мога да опиша с думи“, се посочва в писмото на Даяна Рос.

На първия ред в залата присъстваха почти всички членове на семейство Джексън, сред които майката Катрин, сестрите Джанет и Ла Тоя, както и трите деца на звездата.

На сцената в Staples Center се качиха Марая Кери, Стиви Уондър, Лайнъл Ричи, Дженифър Хъдсън, Ъшър, Куин Латифа, Коби Брайънт, Меджик Джонсън и др. Актрисата Брук Шийлдс, която бе сред най-близките приятели на Майкъл Джексън, едва сдържа сълзите си пред многохилядната публика в залата.

„Майкъл Джексън е най-великият шоумен, който някога се е раждал“, заяви от своя страна Бери Горди, основател на легендарния звукозаписен лейбъл Motown Records.

На финала на поклонението всички участници в церемонията, заедно с братята и сестрите на легендата, изпълниха две от най-емблематичните му парчета – „We are the world“ и „Heal the world“.

Публичното сбогуване с музикалната икона завърши с трогателна реч на един от братята на Майкъл Джексън – Марлон, както и с няколко думи от дъщеря му – Парис Майкъл.

„Откакто съм се родила татко беше най-добрият баща на света, който можете да си представите и аз толкова го обичам“, каза през сълзи 11-годишната Парис Майкъл.

Церемонията в Staples Center приключи със символична молитива, призоваваща хората по целия свят в любов, мир и единство, независимо от расата и религията.

За охраната на залата бяха мобилизирани общо 3 хиляди полицаи от Лос Анджелис. По думите на някои от присъстващите в залата, организацията на церемонията е била на изключително високо ниво. Всеки един от притежателите на безплатните билети, спечелени след проведената преди дни онлайн лотария, е имал строго определено място, до което е достигнал безпроблемно.

CNN.com, които излъчваха пряко церемонията пo интернет, предложиха атрактивна услуга, интегрирайки live chat през социалната мрежа Facebook.

Публичното поклонение в Staples Center започна след частно погребение във Forest Lawn Memorial Park, на което присъстваха само членовете на семейството на Майкъл Джексън.

Два часа след траурната церемония, златният ковчег бе транспортиран при изключително засилени мерки за сигурност, възлизащи на около 4 милиона долара, в Staples Center, който вече бе обграден с десетки хиляди почитатели на Майкъл Джексън.
Източник: avtora.com