Балканика Мюзик Телевижън ще излъчи един от най-популярните фестивали на Балканите – „Pjesma Mediterana 2009”, който ще се проведе за шестнадесети път от 5 до 7 юни. Домакин на музикалното събитие е слънчевият черногорски курорт Будва.

Балканика МТВ ще покаже наживо двете полуфинални вечери, в които ще бъдат представени 38 песни. Те бяха селектирани от комисия, която оцени над 200 композиции. 24 от тях ще се класират за финалната вечер.

Сред участните на средиземноморския конкурс личат имената на балкански изпълнители като Гоца Тържан, Феминем, Дадо Топич, Мая Николич, Калиопи и др. Любопитно е и участието на Екстра Нена, която печели награда на първото издание на „Pjesma Mediterana” през 1992 година.

През годините на сцената в Будва са гостували световни звезди като Бони М, Горан Брегович, Ал Бано, Руслана. На последното издание с концерт извън конкурсната част се представи Хулио Иглесиас. На предстоящия фестивал с рецитал ще участва Тото Котуньо, който ще направи своеобразно завръщане на сцената в Будва след 15 години.

И тази година събитието предизвиква огромен интерес, като организаторите са акредитирали над 200 журналисти. Трите вечери ще бъдат излъчвани директно от 16 телевизии и 8 радиостанции от България, Гърция, Румъния, Унгария, Албания и всички държави от бивша Югославия. След като Балканика МТВ вече се разпространява в кабелните мрежи в Централна и Западна Европа, конкурсът ще може да бъде гледан и от зрителите в Германия, Австрия и Швейцария.
Източник: erogance.eu