„Хайде, стига толкова, не искам да седя като пенсионерка и да чакам някое разпределение… Иска ми се да се сбогувам със Сатиричния театър, където премина почти целият ми живот“, казва пред в. „24 часа“ Стоянка Мутафова по повод предстоящата на 1 юни премиера на „Столовете“.

Това е последната й роля. Голямата актриса, която е сред основателите на Сатиричния театър (Satirata.bg), ще се прости със сцената и публиката с пиеса на Йожен Йонеско. Идеята за именно този текст била на самата Стоянка Мутафова. Ролите в „Столовете“ са две – Старецът и Старицата, които са преживели заедно целия си живот.

„Те са нашият свят, мъжът и жената, Адам и Ева, двете половини на човечеството, които се обичат, които цял живот са били заедно. Уморили са се да се обичат, но и не могат да не се обичат, не могат да живеят един без друг. Те са не просто Той и Тя, а разединеното човечество, което се опитва да се слее в едно… Старците в моите „Столове“ са изгубени в свят без закони и норми, без правила и трансцедентални понятия“, казва Йонеско.

Стоянка Мутафова ще излезе на сцената с Илия Добрев, за да подредят столовете в очакване на въображаемите си гости. А после да поведат въображаем разговор с тях, в който изливат целия си живот. Стояна, както я нарича Георги Калоянчев, играе няколко жени. Веднъж съблазнява седящите по столовете хора, после ги забавлява, спомнят си миналите дни, дори се прави на бременна. „В края на краищата побеждава усещането за самота.

Ние формално сме на остров, но той не е важен – човек се чувства най-самотен, когато е сред много хора. Сложна пиеса“, обяснява актрисата, към която колегите й в театъра се обръщат с „како“. Режисьор на „Столовете“ е Иван Урумов, който не спира да се диви от енергията й. „Изумен съм от това, което тя прави на репетициите всеки ден. Изключителна е!

Най-нормалното е да има болежки, обаче не искаме да спираме. Има толкова пъргав ум, какъвто и млади хора не притежават. Дай Боже всекиму да има такива рефлекси и ум на старини“, казва той за „24 часа“. „Ако реша да лудувам, го правя толкова бясно, че събирам полицията. Не мога по друг начин“, казва тя през 2007 г. в интервю за в. „Стандарт“. На 2 февруари актрисата отпразнува своя 87-и рожден ден.
Източник: pikantno.eu