Най-възрастният епископ в света – монсиньор Антонио Розарио Менона, на 103 години, подаде съдебен иск срещу филма по бестселъра на Дан Браун „Angeli e demoni“.

Според вестник „Кориере дела сера“ епископът обвинява филма с участието на Том Ханкс за „оклеветяващо, обидно и хулителското му съдържание“. Филмът на режисьора Рон Хауърд ще излезе по италианските кина на 13 май.

Според адвокатите на епископа Джачинто Канцона и Ана Орекьони техният клиент е останал дълбоко потресен от съдържанието на романа на Дан Браун и от идеята той да бъде пресъздаден във филм.

Искът на монсиньор Менона е бил представен в Прокуратурите на Рим и Потенца и се предявява към „всички евентуални виновни, участвали в реализирането, продукцията и разпространението в Италия на филм, който не е забранен за малолетни“.

Филмът, разказващ за интригите във Ватикана, според съдебния иск, е „голяма и тежка заплаха за психическото здраве и равновесие на малолетните“.

Епископ Менона призова всички епископи на Католическата църква да се обърнат към магистратурите и да повдигнат подобни обвинения и в собствените си страни. Предполагаемите престъпления са за охулване на религията, публикуването на срамни сцени, оклеветяване.

И първият филм по романа на Дан Браун – „Шифърът на Леонардо“, предизвика гнева на Ватикана заради факта, че лансира тезата за Исус, женен за Мария Магдалена и за това, че е имал деца от нея.
Източник: prontosofia.com