Българският филм „Дзифт“ ще се бори за първото място на 28-мият международен кинофестивал в Истанбул. Той бе открит снощи, а до 19-ти април лентата ни ще се състезава с още 12 филма в раздела за чуждестранно кино.

Турция, Франция и Германия ще са сред конкурентките на филма на Явор Гърдев за голямата награда на фестивала – „Златно лале“. Паричният й еквивалент е 50 хиляди турски лири, което се равнява на 22,5 хиляди евро.

Фестивал

На откриването на фестивала вчера присъстваха около 2 500 души, които се изсипаха в конгресния център „Лютфи Кърдар“ в Истанбул. Първият прожектиран филм бе дело на Филип Лиоре, а във филма му „Добре дошли“ („Welcome“) участва турският актьор Фърат Айверди. Освен него през следващите дни ще се покажат над 200 филма в общо 10 киносалона, сред които ще са „Румба“, „Лятно време“, „Стая“ и „Мляко“, който бе отличен на „София филм фест“. Фестивалът се дели на две състезателни програми – за турски филми и за чуждестранно кино, а на чело на международното жури ще е сръбският режисьор Горан Паскалевич.
Източник: deltanews.bg