РЕНИ стана кръстница на сборния рецитал, който ще бъде представен на 7 септември в гала вечерта на Международния фестивал “Пирин фолк” в Сандански. Името на рецитала ще бъде “Скитници” и ще бъде адресиран изключително към всички българи по света, които ще проследят прякото излъчване на гала вечерта по сателитния канал ТВ България на БНТ, MSAT, Планета, Фен тв, Планета Фолк и Фолклор тв. Идеята е на режисьора Стефан Милов, който харесал песента на Рени още преди година от нейния албум “Виж ме”. Същата песен сега е изпята на сръбски език в новия албум на звездата “Опа опа”. На сцената на “Пирин фолк” в Сандански Рени ще изпее “Скитници” и така ще даде старт на цялата история, която публиката и зрителите ще видят претворена през текстовете на избраните пет песни. Музикалните интерпретации между песните, ,както и въведението на песента на Рени са аранжирани от Велик Дайреджиев. За първи път българо-сръбската звезда ще бъде без емблематичната си усмивка и любимите пъстри цветове в сценичните си тоалети. “Началото на сборния рецитал “Скитници” ще бъде много мрачно и черно, такова, каквото е усещането на всички българи, които се принуждават да заминат в чужбина, за да търсят препитание и остават в България своите родители и семейство”, обоснова изборът за мрачна визия Стефан Милов. Рени ще бъде облечена в черно, гримът и ще бъде в тъмните нюанси обеща гримьорът и Бони. Това не е първото представяне на Рени на сцената на Пирин фолк. През 2003 та година тя беше поканена за да представи свой рецитал с балкански песни, а през 2006-та година направи музикален удар с участието си в конкурсната програма за нова авторска песен на македонска фолклорна основа. С песента “Моя Българио” тогава Рени спечели цели три награди, на журито на зрителите и на община Сандански. “Много беше трудно да избера песни с които да създам тематично този сборен рецитал. Само една част от включените песни са представяни на Пирин фолк. Много малко поп фолк изпълнителки имат такива имиджови песни, сподели Стефан Милов и разкри, че след песента “Скитници” на Рени историята в сборния рецитал за живота на българите по света продължават да я разказват в песни Цветелина, Екстра Нина, Нелина и Вероника.

16 фестивал “Пирин фолк” – Сандански ще се проведе на 5, 6 и 7 септември в Летния театър в град Сандански. Телевизия MSAT държи изключителните права върху марката “Пирин фолк” до 2011-та година.

4 тона тежи новият декор на сцената – пресъздаваме една историческа и културна забележителност от Родопите – “Дяволския мост”. Най-високата точка на моста ще бъде 5 метра.

17 – минутен музикално танцов спектакъл по музика на маестро Валентин Пензов ще даде старт на фестивала. Спектакълът е в памет на патрона на фестивала и почетен гражданин на Сандански г-н Никола Дамянов.

150 хиляди лева е бюджетът на фестивала тази година, съобщи изпълнителния директор на телевизия MSAT Виктория Миткова. Генерални спонсори на фестивала са: ЗПАД “Армеец” и “ЦКБ”АД.

6 телевизии ще предават пряко фестивалните вечери от 20.30 часа – MSAT, Планета Фен тв, Фолклор тв и Планета фолк. Гала вечерта ще се излъчва и по сателитния канал ТВ България на БНТ.

2.5 милиона зрители са гледали фестивалът “Пирин фолк” през миналата година, сочат пипълметричните проучвания. С излъчването по сателитния канал ТВ България техния брой надхвърля многократно тази цифра.

150 души е екипът, който работи за трите фестивални вечери на “Пирин фолк”, като най-многобройна е техническата продукция, а след това и творческия екип.

80 жители на пловдивското село Калоянова бяха първите, които са закупили билети за фестивала тази година. Гостите традиционно организират палатков лагер в парка до летния театър.

3 танцови ансамбъла ще видим по време на Пирин фолк- официалният ансамбъл на фестивала “Чинари” с ръководител Асен Павлов, ансамбъл “Зорница” и ансамбъл “Етноритъм”.

2 изпълнители бяха избрани да пеят химна на фестивала “Добре дошли в Сандански”- фестивалния певец Стефан Митров и гласовитата Еми Стамболова. Композиторът Дани Милев е аранжор на песента. В нея са използвани предимно живи инструменти, като най- затрогващо в песента е присъствието на кавалджията Недялко Недялков.

200 гости на телевизия MSAT и община Сандански ще присъстват на Пирин фолк. За ВИП местата първите редове в летния театър ще бъдат покрити с червен сатен.

16 хотела на територията на град Сандански дават безплатно част от своята база за настаняването на целия екип.

18 изпълнители ще се надпяват в първата фестивална вечер за наградата Най-добър певец на Пирин фолк, а 18 нови авторски песни ще бъдат представени във втората фестивална вечер, където ще се оценява таланта на творческия екип създал песента. 3 са изпълнителите от Македония, които ще вземат участие във фестивала тази година.

9 членно ще бъде фестивалното жури на Пирин фолк. То ще гласува явно, като за първи път ще се показват и временните резултати преди общото класиране.

85 залпа ще ознаменуват финала на Пирин фолк 2008. Фирма “Огнена хризантема” ще направи първото “взривяване” на “Дяволския мост” с появяването на РЕНИ, която ще даде старт на сборния рецитал “Скитници”.

12 изненадващи гост изпълнители ще видим по време на Пирин фолк. Първата вечер ще участват Иван Дяков и Петко Захариев. Втората вечер ще видим Радостина Паньова, Силвия и Тодорка Стефанова. В гала вечерта ще видим рециталите на Поли Паскова със специалното участие на Борис Дали и на Джина Стоева. Финал на гала вечерта ще поставят РЕНИ, Цветелина, Екстра Нина, Нелина и Вероника.

150 пъти ще се появят на сцената в трите вечери двамата водещи: Николай Николов и гост-водещата на фестивала Виктория Дайреджиева. Двамата трябва да научат около 65 страници сценарии за трите вечери.

20 национални, регионални и чужди медии от Македония, Гърция и Сърбия ще отразяват фестивала тази година.

0 процента алкохол ще намерят изпълнителите, музикалните продуценти и екипите във фестивалния клуб, който ще предлага единствено безалкохолни напитки.

30 униформени лица ще следят за реда в Летния театър по време на провеждането на фестивала. Изпълнителите и гостите зад кулисите на Пирин фолк ще бъдат охранявани от ТИМ -СОТ /erogance.eu

Още новини в Novini.elitno.com