Успешният кандидат за работа знае, че дори и в трудни икономически времена има много възможности да се намери такава – просто трябва да се търси по-задълбочено.

Сигурни ли сте, че искате това, което си мислите, че искате? И в крайна сметка – можете ли го?

Ето няколко съвета за това, как да търсим работа във време на икономическа криза:

Проучете отблизо данните за отраслите в индустрията. Проучете индустриите и отраслите, при които има недостиг на работна ръка или имат растеж в развитието си. Там трябва да фокусирате усилията си при търсене на работа. Например, всички отрасли в сферата на услугите и най-вече заведенията за хранене, както и IT сектора са назначили повече работници.

Подобрете уменията си. Не позволявайте на работодателя да ви подмине, защото не знаете основни неща като Microsoft Word, Excel и Power Point. Това са умения, които можете да придобиете от интернет или от книга, няма извинение за тяхното незнаене.

Опитайте почасова работа или работа на свободна практика. Вместо за една позиция, мислете за много позиции. За да пробиете на ново поприще би било по-лесно ако започнете с почасова работа в дадената компания. Подредете си няколко почасови позиции и ще имате по-голяма сигурност – ако едната позиция изчезне ще имате останалите. Освен това резюмето ви ще нарастне, както и портфейлът ви.

Използвайте своите социални мрежи. В миналото са дните, когато носехме на ръка своето резюме. Сега, само с няколко кликва ния, пред нас се откриват безброй възможности. Със сигурност вече сте член на Facebook или Атол. Време е да използвате изградените контакти за нещо полезно. Лесно се свързвате със свои приятели и колеги – разпитайте ги за компанията, от която се интересувате и дали могат да ви представят.

Мислете в посока резултати. Във времето на криза, най-важното качество на търсещия работа е да докаже какво би допринесъл на компанията. Както знаем, поведението в миналото е гарант за бъдещо поведение, така че ако сте били успешни в продажбите, иновациите, привличане на нови клиенти и т.н., изтъкнете това в резюмето си и приложете препоръки.

Репетирайте отговорите си на въпроси от интервю – особено на този, който е свързан с това, защо в момента не работите. Увереността е ключова. Ще трябва да можете да обясните ситуацията искрено, без да звучите ядосано или пораженчески. Бъдете позитивни и споделяйте какво сте научили – работодателите наемат хора, които могат да се адаптират.

Откриите нови възможности на сегашната си работа. Нови умения могат да бъдат придобити от част от задълженията ви, които най-много ви допадат. Помолете работодателя си да ви изпраща на конференции, участвайте в клубове, присъединете се към асоциация. Друг вариант е да превънете хобито си в професия.

Бъдете реалисти. Мислете реалистично за това, колко време ще ви отнеме да си намерите работа. В сегашната ситуация това са най-малко 3 месеца, а ако искате по-високоплатена работа това време може да се удължи.
Източник: jenabg.com