Случилото се с мен е поредното поръчково убийство към свободното слово, мащабите, в които се разду нелепата история, излялата се помия върху личността и, поне досега, безупречната ми репутация нямат равни в историята на родните медии. Това пише Васа Ганчева до Съюза на българските журналисти (СБЖ) в своя защита по повод скритата камера, разкриваща как тя иска 1000 лева, за да похвали рубриката “Съдебен спор” от “Станция Нова” на авторската си страница във вестник “Уикенд”.

Критичката твърди, че “във видеото със скрита камера, нарушаващо тотално чл. 32 от Конституцията, липсва частта, в която пратеникът на продуцентите Иван и Андрей ме уверява, че в. „Уикенд” ще бъде уведомен за предложеното ми допълнително стимулиране. Което напълно измества огневата точка на компромата”.

“Няма такова нещо. Абсолютна измислица. Ако ще се договаряме с “Уикенд”, защо да даваме парите на нея. Ще пуснем, ако трябва целия материал, който е 40 минути. Не сме го пускали на “Уикенд”, но ако се наложи, ще го направим. Гарантирам, че няма такова нещо, няма такава уговорка, гледала съм целия суров материал. Не сме искали да замесване медията (б.ред.-“Уикенд”) по никакъв начин. Дори и Васа Ганчева да предприеме някакви съдебни мерки не се плашим – тя е свободна да прави каквото иска”, заяви пред “Всеки ден” изпълнителният продуцент на “Станция Нова” Светла Иванова.

Миналата седмица ръководството на в. „Уикенд” категорично се разграничи от поведението на своя външен автор и обяви, че преустановява сътрудничеството си с Васа Ганчева. Не ни се иска да е вярно, казаха от медията, коментирайки скандалното видео. Нямахме индикации, че Васа Ганчева е хонорувана и от друго място, заявиха от седмичника. Според ръководството на „Уикенд” е тъжно, когато професионалист като Васа Ганчева изгаря по такъв начин.

Не ми бе предоставена възможност да се защитя, оневиня или поне поясня безсрамния компромат, пише още до СБЖ Ганчева. Тя държи на тезата си, че хонорарът е форма на възнаграждение, определено от Закона и е абсурд да се счита за подкуп. “Истината е, че като пишеща на свободна практика не съм длъжностно лице, не съм на трудов, нито на граждански договор, не принадлежа към никой творчески или професионален съюз, работих за в.в. „Труд” и „Уикенд” общо десет години срещу, меко казано, скромни възнаграждения”, твърди тя.
Истината е, че не се изживявам като критик, медиен експерт или журналист, телевизионер съм с 40-годишна практика във всички тв сфери и моята камбанария е тази на телевизионния професионалист, продължава бившата тв водеща.

“Най-оскърбителен, обаче, е опитът да ме линчуват и да ме изправят пред трибунал шепа от най-корумпираните в журналистическата гилдия – Блъсков, Михнева, Табакова, Бакалов, Чолаков. Най-комично пък бе поведението на превърналия се отдавна в шут Г. Лозанов, който чрез моя „случай” генерализира и обяви журналистическата гилдия за корумпирана поне в 50 % от нейните изяви”, възмущава се Ганчева.

“Мога да понеса с вдигната глава огромното унижение и лишаване от хляб. Мога с вълнение да посрещна симпатиите на хилядите поддръжници и възмутени граждани. Мога и ще продължа изявите си във всички области на културния живот, защото съм режисьор, водещ, критик, преводач, актриса и компетенциите ми благодарение на цял живот труд са широкоспектърни. Но не мога да понеса на мой гръб да се правят ужасяващи генерализации за българската журналистика, да се скалъпват квалификации и безсрамно да се разширява периметъра на омразата, породена от бездарие и комплекси”, пише тя до СБЖ. И накрая се обръща към журналистите да бъдат безкомпромисни и честни, яростни и неумолими в борбата за професионализъм, социална и лична справедливост.

Скандалното видео с Васа Ганчева бе коментирано в „Съдебен спор“ от журналисти и медийни експерти, които заявиха, че нейното поведение е корупционно и осъдително, но отбелязаха, че законът не я лови, тъй като работи на свободна практика, а не е длъжностно лице.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: vsekiden.com