Адриан Рачев, по-известен като рапъра Румънеца, се включи в проведената за пръв път у нас Национална седмица на донорството. Кампанията целеше повдигане на тежкия въпрос за липса на органи за трансплантация и в рамките на тази седмица бяха оповестени социологическите резултати за нагласи на българите към донорството.

В последния ден от седмицата на донорството, организаторите и лицата, подкрепящи инициативата, се събраха заедно с онези, които успешно са преживяли трансплантации, за да посадят по една роза и да възстановят градината на донорите зад театър София.

„Повод за събирането е хубав, трябва да се усмихнем, защото повдигаме една много важна тема и трябва да приемем думата „трансплантация” като нещо прекрасно, нещо, което дарява живот”, каза Румънеца пред събралите си.

„Не трябва да забравяме, че потенциала на един човек, може да спаси четири други, които се нуждаят от трансплантация. Няма да казвам черната статистика на България, с която съм запознат по лични причини, няма да обвинявам държавата, защото това е лично решение на всеки от нас – дали ще дари органите си или и не и затова аз просто ви призовавам – дарявайте органи!”, допълни той.

Рапърът се запозна с присъстващите трансплантирани младежи и засади няколко рози в знак на подкрепа на кампанията. Освен този символичен жест, той взе участие в пресконференцията и кръгла маса, проведени в първия ден на кампанията, както и в няколко други медийни участия, с които подкрепи тази важна според него тема.

Национална седмица на донорството се организира от Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по трансплантация, Националната пациентска организация „Българския съюз на трансплантираните“ и Нов български университет.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook