Испанeцът Давид Пеня Дорантес, приобщил класическото пиано към фламенкото, френският контрабасист Рено Гарсия-Фонс, овладял техниката на индийската музика и българинът Теодосий Спасов, въвел традиционния за балканската музика кавал в съвременния световен джаз, си дадоха среща в зала „България” тази събота, на 18 юни 2011. Към тях се присъедини и перкусионистът Нано Пеня.

Тримата виртуози показаха, че инструментът в техните ръце е мощно оръжие, което омайва, пленява, завладява публиката и няма рамки за начина по който звучи, така както за музиката им няма стилови ограничения и териториални граници. Различни музикални стилове и силни чувства – страст, любов, тъга, преплетени в невероятни джаз имровизации с фламенко дух омагьосаха публиката. Вплитането на музикални традиции от далечни земи и епохи, с радостни изблици и тъжни мисли, отразяващи както духа на времето, така и отношенията между хората, страстно привлечени и отчаяно разделени едни от други, извисяват емоцията над живота, за да облагородят същността ни. Невероятното трио многократно изправи на крака публиката, сред която бе и Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро, посланик на Испания у нас, както и много дипломати. Тя се отблагодари на артистите с дълги аплодисменти.

Давид Пеня Дорантес, Рено Гарсия-Фонс, Теодосий Спасов, "Ние сме вода", "Free Jazz Flamenco"
фотограф: Илиян Ружин

Освен всичко, концертът в зала България бе и в подкрепа на каузата на фондация „We Are Water” – за защита на водните ресурси на планетата, за съхраняване на тяхната чистота и за решаването на проблемите, следствие от недостига на чиста питейна вода и лоши хигиенни условия в някои райони по света, което се оказва един от най-значимите глобални проблеми на нашия век.

В края на събитието, звездното трио, заедно с перкусионистът Нано Пеня изпълниха за пръв път пред публика пиесата на Теодосий Спасов, наречена „Ние сме вода”, посветена на едноименната фондация, която Теодосий Спасов, заедно с други известни българи подкрепя от нейното създаване.

Тримата виртуози се надяват чрез музиката си да провокират повече хора да се замислят върху своята лична отговорност към планетата. «Хората мислят за разрешаване на икономическите проблеми, които донесе кризата, мислят за това, как да се справят с парите и това е… И се забравят наистина важните неща – за околната среда, за екологичното наследство, което ще оставим на децата си.”, сподели преди концерта Дорантес.

Организатори, изпълнители и публика се обединиха с реален принос към идеята, като част от приходите от концерта бяха преведени в подкрепа на проект на UNICEF и фондация We Are Water в южните и източните райони на Демократична република Конго, Африка. Основната дейност там е свързана с подобряване достъпа до питейна вода, хигиената, канализацията и борбата с холерата в селските и полу-селски общности.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook