На 11 април 2011 г. от 19 часа в “Sofia live club” за втора година ще се проведе официална церемония-концерт за връчване на Награда за изкуство „Стоян Камбарев”.

Една от основните цели на Фондация „Стоян Камбарев” е откриване, насърчаване и подпомагане на млади творци, чрез ежегодно връчване на награда „Стоян Камбарев” за „полет” в изкуството, като наградата се състои от бронзова статуетка на Кольо Карамфилов, парична премия в размер на 3000 лв и Почетна грамота.

Членовете на Фондацията са двайсет от най-утвърдените и ярки представители на българската култура. Тази година те решиха да номинират пет много млади, талантливи и все още медийно неналожени творци, но направили своите първи смели и забележими стъпки. Ето и номинираните:
Василена Радева – театрален режисьор. Отличена е за нейния спектакъл „Нордост – приказка за разрушението” в Младежкия театър, за безкомпромисният й талант и социалната и човешка ангажираност на театъра, който е избрала да прави.
Калоян Илиев – Кокимото е сред най-забележителните млади имена в съвременното ни изобразително изкуство. Творец с неподражаем личен почерк, ой успява да докосне така трудно достижимите европейски стандарти в изкуството.
Елена Димитрова – актриса, за ролите й на Хермина и Пердита в „Зимна приказка“ на Театрална работилница „Сфумато”, показващи едновременно крехкост и сила, дълбочина и мъдрост.

Най-младите от номинираните са все още ученици.
Теа Данолюбова е едва на 17 години и учи в английската гимназия в град Варна. Тя е забелязана заради прекрасната си нежна, чувствителна и искрена поезия в дебютната си стихосбирка „Сложи ме на пауза”.
18-годишният Юлиан Спасов е ученик във Френската гимназия в София. Той е автор, режисьор и продуцент на пълнометражният филм „Teenday”- категорична заявка за сериозно бъдеще в киното. Многофункционален и обещаващ кино-талант.

Миналата година Голямата Награда на името на култовия и емблематичен театрален режисьор на 90-те Стоян Камбарев, бе присъдена на кино режисьора Камен Калев за филма му „Източни пиеси”.

На тазгодишната Церемония водещ отново ще е топ-журналистът на Дарик радио Драго Симеонов, а специална изненада ще бъде неговата сценична дама-голямата и обичана от всички актриса Татяна Лолова.

В Събитието ще вземат участие едни от най-големите звезди на българската музикална сцена – Графа, Миро, оперната дива Ина Кънчева, Маестро Кристиян Коев и Деси Тенекеджиева, заедно с Калин Вельов и Боби Вълчев.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook