Съдят община Велинград за плагиатство

Собствениците на световната марка „Мис СПА“ – фирма RD Parners, завеждат съдебен иск срещу община Велинград. Причината е, че на 30 юни 2010 г. е проведен конкурс с име „Мис СПА Велинград“ като основен съорганизатор е общината, съобщи собственикът на марката Николай Диковски.

Той уточни, че марката е заведена под No 72 118 /18.11.2009 г. и е валидна до 24.09.2019 г. Марката е регистрирана в Патентното ведомство и Световната организация по интелектуална собственост. Искът на фирмата е за над 20 000 лв. По случая е сезирана и Комисията за защита на конкуренцията.

Правилата в Световната организация са железни, за разлика от България. Не могат да се използват представки и наставки в комбинация с ключовата дума „Мис СПА“, поясни собственикът на марката.

„За да не се стигне дотук, от общината можеха преди да проведат конкурса, да ни потърсят и да не се доверяват на разни фирми – при условие, че ние организирахме церемонията за определяне на Велинград за СПА столица на Балканите. Много добре знаят, че не сме модна агенция, а собственици на правата. Ние определяме на кого да предоставим правата“, коментира Николай Диковски.

Освен това, ако ни бяха потърсили, щяхме да им предоставим правата, а името на България да стане още по-популярна дестинация в Европа, каза още Диковски. Според него общината е трябвало да провери предварително в Патентното ведомство, за да не се стига сега до съд.

Собствениците на марката не са водили разговори с общината, защото за случая са разбрали от патентния им адвокат в края на тази седмица. Самият Диковски нямало как да реагира, защото бил на морето.

Всички материали, свързани с проведения конкурс, са свалени от Интернет пред нотариус и са приложени в документите по делото, разкри още той.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook