Световноизвестният пианист Марио Станчев гостува с “La Connection Francaise” в осмия поред концерт Лайв Зара Джаз в Града на липите по покана на Венцислав Благоев, който е основен двигател на всички издания, заедно с приятелите на джаза от сдружение “зарААрт” и Община Стара Загора.

За меломаните в България името Марио Станчев е добре познато, а във Франция то респектира – определят го като един от най-значимите джазмени. Още като студент по хорово дирижиране в Българска държавна консерватория основава първия си джаз квартет, а през 70-те става постоянен член на „Симеон Щерев квартет” на мястото на емигриралия Милчо Левиев. От 30 години Марио Станчев живее и работи във Франция, където преподава в основания от него джаз департамент на Музикалната академия в Лион.

Димитър Димитров, водещ български барабанист, партнира в проекта на Венцислав Благоев с петкратния носител на “Грами” за джаз Ранди Брекър през октомври миналата година в Пловдив. Въпреки че е едва на 27, Александър Леков вече е свирил с някои от най-големите съвремени български джаз музиканти.

Лайв Зара Джаз стартира през апарил миналата година. Ежемесечните концерти срещат меломаните с родни и международни звезди от най-висока класа. След Пламен Карадонев и Шибил Бенев от САЩ, Сабин Тодоров и Бернар Гюо от Белгия, Николай Карагеоргиев от Берн, Петрониус Негреску от Румъния, Веселин Койчев от Пловдив, и Марио Станчев подкрепя инициативата на своя колега и приятел.

Когато през април 2009 г. популярният български  тромпетист Венцислав Благоев споделя, че има амбиция да прави ежемесечни джаз концерти в Стара Загора, скептиците недоверчиво се подсимхват и иронично клатят глави.  Към днешна дата проектът му е утвърдена традиция и се радва на изключително голяма аудитория, подкрепа от Община Стара Загора и местния бизнес. Вече в пет поредни издания гостуващите музиканти провеждат и безплатни майсторски класове за всички, които искат да разкрият тайните на доброто свирене. И точно това, мисля, е най-ценното – защото е най-верният път за популяризиране на джаза – обяснява Венци Благоев. – В основата е импровизацията. Нито една теория не може да те научи на тънкостите, а всеки един от нас – вече изградените музиканти, дълги години е трупал знания и опит. Благодарен съм на всички свои колеги за подкрепата и че с удоволствие споделят наученото – допълва тромпетистът.  

Амбицията на Венци Благоев е  да продължи да кани утвърдени имена за концертите и майсторските класове, за да вдъхнови и обедини младите импровизиращи музиканти от града. Предстоят гостувания на Зона Ц, Антони Дончев, Милчо Левиев, Петър Салчев, Петър Момчев, Олег Чали и други .  

Без съмнение Live Zara Jazz е на път да превърне града на липите в джазово средище подобно на русенския Клуб на дейците на културата и джаз студиото на Петър Петров-Парчето. Проектът на Венци Благоев продължава пионерската дейност на Веселин Николов-Червения и Веселин Койчев в Пловдив – лидери на първата българска професионална джазбанда “Бели, зелени, червени”, – които развиват внушителна образователна програма чрез “Джаз ателие” и “Нов музикален център”. И ако преди година тази идея предизвикваше недоверчиви подсмихвания и иронично клатене на глави, то днес тя е реалност.
Фани Филипова