Повечето хора са доста скептични, когато стане дума за теглене на бързи кредити. Ангажирането с погасяване на заема, както и пресметнатото оскъпяване заради дължимата лихва не се нрави на всеки, но когато трябва спешно да попълним дупка в бюджета, все пак започваме да обмисляме теглене на бърз кредит. Най-вече поради факта, че това е изключително гъвкав финансов инструмент, който може да ни помогне на момента, без никакво забавяне.

Но нека видим всъщност толкова ли е лошо човек да се обърне към институции, които предлагат бързи кредити, или всичко е просто някаква спекулация на хора, неразбиращи особено много от икономика, но за сметка на това пък с особен афинитет към даването на финансови съвети.

Ако трябва да определим най-добрата страна на бързия кредит, това е неговото светкавично отпускане и усвояване. Няма друг по-бърз начин да възвърнем контрола си, когато се оказва, че няма как да се справим с бюджета или да покрием изникнала изневиделица нужда. Всичко се свежда по попълването само на лични данни и това е единственото, което се изисква. Можете дори да го направите от дома или офиса си, ако желаете, тъй като повечето институции разполагат с онлайн платформи, за още по-голямо улеснение на потребителите.

Дотук добре, ще кажат скептиците, но високите лихвени проценти и ангажиращите вноски? Да, вярно е, че съществува пряка зависимост между лекотата на отпускане на кредита и лихвения процент и това е напълно нормално.

По-тромавите процедури на конвенционалните кредити, при които лихвеният процент е облекчен, обаче изискват представянето на поръчители, доказване на доходи и много други условности. А това е свързано с известно планиране, отделяне на необходимото време за ходене по банкови институции и така нататък.

За разлика от планираните заеми, при тегленето на бързи кредити спешността на случая е определящ фактор, който ни насочва именно към този финансов продукт, а не към някой друг. Освен това, експресните кредити обикновено се ползват за далеч по-малки суми, в сравнение със стандартните потребителски кредити. Защото едва ли финансова нужда от десетки хиляди левове може да изникне спонтанно и да е неотложна за решение. Разбира се, че не. Но ако например не ви достигат няколко стотин лева, за да покриете стоварил се ненадейно върху главата ви разход, тогава помощ от институция, предлагаща бързи кредити, ще е напълно естествена и отлично обоснована.

Да коментираме и това, което най-много плаши потребителите – високият лихвен процент. Много често хората не осъзнават, че това е голяма заблуда. На практика, по-малките суми, обуславят и много по-кратки срокове на издължаване. Така например, ако изтеглите сума от 600 лв., едва ли ще е необходимо да я връщате няколко години подред. Вероятно ще я погасите с няколко вноски и тогава лихвата ще е съвсем поносима и нормална.

Все пак, съгласете се, че едва ли някой от вашите приятели ще се съгласи да ви даде заем от 600 лв. и да ви чака няколко месеца, за да му го върнете! Наивно е да мислим, че това ще се случи. Дори и да ви заемат сумата, приятелите ще ви притесняват постоянно за нейното връщане и често пъти именно такива поводи стават причина за развалянето на дългогодишни връзки. В най-добрия случай ще върнете взетото навреме, но все пак ще трябва да си платите по някакъв начин за услугата, която са ви направили. Вероятно ще сте принудени да отвърнете с друга услуга от ваша страна, ако и да не ви се иска да го правите. За такива поводи е съвсем точна поговорката „Чисти сметки – добри приятели“ и не трябва никога да я забравяме.

Така че, когато спешната нужда от финансова подкрепа почука на вратата ви, не тръгвайте по трънливия път, а изберете най-рационалното решение. Спестяването на време и нерви ще ви направи далеч по-работоспособни и в състояние да се издължите бързо на кредитната институция, което респективно ще намали значително и разходите по кредита.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook