От поне преди 5000 години хората ентусиазирано са яли чесън. Неговият остър, леко пикантен вкус е подходящ за почти всички ястия- месо, паста, картофи и дори в десерти. Но тези вкусни ястия могат да бъдат не толкова приемливи заради понякога отблъскващия дъх на чесън, който се задържа в продължение на часове след това. Така че защо хората обичат вкуса на чесъна, но мразят произтичащото от него, разкриват от foodpanda.

Чесънът освобождава смесица от химически съединения, наречени сулфиди. Тези летливи молекули са това, което придава на чесъна „отличителен, остър мириз“. Когато приготвяме чесън, сулфидните молекули се издигат във въздуха и запълват стаята с приятен аромат. След това поставяйки го в устата си, летливите вещества се издигат в носа ни и миризмата е наистина това, което ни кара да го харесваме. Освен заради множеството ползи от него.

Съединенията в чесъна могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и много болести заради антимикробните ефекти. Тези ползи могат да ни накарат подсъзнателно да искаме чесън.

Защо не харесаме дъхът на чесън? Истинският дъх на чесън не може да започне, докато храната не достигне до стомаха ви. Там стомашните сокове разрушават допълнително чесъна, освобождавайки сулфиди и други витамини и минерали. Повечето от тези молекули преминават към червата за допълнителна обработка.

Алил метил сулфид (AMS) е само един от многото компоненти на характерния аромат на чесъна. Когато издишвате, заедно с кислорода, освобождавате всмукания чеснов AMS и така се получава неприятния дъх.

Ефектът може да продължи до 24 часа. Но има и няколко храни, които могат да ви спасят. Яденето на ябълки, маруля или мента значително намалява концентрацията на странични аромати, които човек издишва. Тези храни действат, защото съдържат фенолни съединения, които се свързват със сулфидите и ги правят прекалено големи, за да отидат във въздуха.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook