Принципите на цветотерапията работят и в кухнята. Правилният избор на цвета на стените и приборите може да ви помогне да контролирате апетита си и дори да отслабнете.

Сиво и розово, за да отслабнете

Не можете да се отървете от излишните килограми? За вас е кухнята в приглушено сиво-розови нюанси. Тази приятна цветова комбинация е в състояние да се пребори с апетита напълно. Сам по себе си, неутралният сив цвят не предизвиква раздразнение – той действа успокояващо, заглушава възбудата, а заедно с това и апетита. Бледо розовото увеличава този ефект, като настройва към миролюбиви съзерцателни настроения.

Оранжево и тюркоазено, за да стимулирате апетита

Ярките, сочни оранжеви и тюркоазени нюанси притежават свойството да разгарят апетита. Боядисайте стените на кухнята си в оранжево, окачете на прозореца перде или щори в тюркоазено и няма да имате никакви проблеми с храненето. Оранжевият цвят зарежда с оптимизъм и бодрост и дава топлина, а естествените тюркоазени нюанси са не само приятни за окото – те облекчават нервното безпокойство и тонизират. Ако не сте готови за сериозни ремонтни дейности, окачете над масата за хранене картина с преобладаващо оранжево и тюркоазено.

Бяло, за да увеличите пространството

За да „раздалечите“ визуално стените на вашата кухня, използвайте бяло или друг светъл цвят и малки детайли – по тапетите, покривката за маса, пердетата. Класически „кухненски“ декорации са цветя, точки, решетки, ивици. Многобройните аксесоари: чинии, прибори за хранене, кутии за подправки, разноцветни салфетки и кърпи също могат да ви помогнат да увеличите пространството. При оформлението на малката кухня трябва да се избягват големите декорации и силните цветови контрасти. Ако прозореца на кухнята е с южно изложение, изберете за стените хладни нюанси: синьо, зелено, лилаво. Ако прозорецът е северен, използвайте топлата гама – бежово, прасковено, теракотено и т.н.

Как да изберете съдове и прибори за хранене

Многобройни експерименти са доказали ефекта на цветовете върху вкусовите рецептори. Например, при разглеждането на жълти бонбони се произвежда повече слюнка, отколкото при червените. Това е така, защото зелените и жълтите бонбони предизвикват очакване на нещо кисело, а червените – на сладко. Така че, ако не искате да „заблуждавате“ вашите вкусови рецептори, възползвайте се от опита на най-добрите ресторанти: изберете бял порцелан, прозрачно стъкло и обикновени метални прибори за хранене. По този начин ще избегнете психологическото отвращение от ястията, което може да възникне както във вашето подсъзнание, така и в това на вашите гости.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: zaneya.com