Вероятно всеки е чувал думите „киселинно-алкален баланс” (или по- познат като рН). Но какъв трябва да бъде той, за да е всичко наред с кожата ни. Козметиката разчита на това, че знаем достатъчно за своето рН и я подбираме. Но дали всъщност се получава така…

Практиката сочи, че сред хората битуват няколко основни заблуди, а последиците от зле подбраната козметика имат съвсем различен от желания ефект, който в някои случаи надминава с много „козметичните“ проблеми.

Заблуда №1: киселинно-алкалният баланс на кожата е равен на 5,5

Всъщност по норма рН на кожата варира от 4,5 до 5,5. Ако кожата ви е склонна към омазняване, рН вероятно се приближава към 5,5, а ако е суха –може да е и 4,4.

Заблуда №2: сапунът с правилно рН може да регулира киселинно-алкалния баланс

Всеки един сапун, колкото и да е прехвален в рекламите, променя рН на кожата в алкална посока. Освен това той разрушава епидермалните липиди – основните структури на роговия слой, които възпрепятстват изпаряването на водата от клетките. В резултат на това кожата губи своята защитна липидна (мастна) мантия, а това води до обезводняване. Влагата намалява под нормата, кожата започва да се бели и се появява усещане за стегнатост.

При всеки човек киселинно-алкалният баланс на кожата се възстановява по различен начин. Това зависи от производството на пот и кожните мазнини. Потта съдържа сол и микроелементи, които променят рН в киселинно направление, а кожните мазнини точно обратното – правят кожата по-алкална. Няколко часа след измиването със сапун рН се връща към своята норма.

Най-често на промените на киселинно-алкалния баланс реагира чувствителната кожа. При нея е нарушен синтезът на епидермалните липиди и тя има тънък рогов слой, който не изпълнява достатъчно добре защитните си функции.

Заблуда №3: трябва да се избира козметика с рН 5,5

Това може да е вярно, но само понякога. Ако козметичното средство има рН под 4,5, то ще предизвика раздразнение и зачервяване у хората с тънка и чувствителна кожа. В този случай наистина трябва да се използват козметични средства с рН 5,5. Но това рН не е подходящо да хората с мазна кожа. Повечето бактерии, живеещи в кожата, предпочитат алкалната среда – именно тя е присъща за мазната кожа. Това обяснява и защо именно хората с мазна кожа страдат по-често от пъпки. За да се нормализира киселинно-алкалният баланс на мазната кожа трябва да се използват препарати с рН 4,0-4,5. С тази цел могат да се правят маски със сок от лимон или млечна суроватка.

Заблуда №4: винаги трябва да се търси козметика с надписа „рН- балансирано”

Това не е задължително. Когато се правят изследвания на всеки един нов козметичен продукт, се изучава и неговото влияние върху киселинно-алкалния баланс. В продажба се пускат само тези средства, които не променят рН – в противен случай те ще увредят кожата.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ДНЕС ПЛЮС