Испанският посланик в София Н. Пр. Хорхе Фуентес беше едни от първите, които получиха с автограф новата книга на журналиста Иво Тодоров “Чай от спомени”. Стихосбирката излезе в поредицата “Съвременна българска поезия” на издателство “Захарий Стоянов”. Посланик Фуентес беше специален гост в предаването, което Иво Тодоров води по БНР.

Малко преди това книгата беше представена в изисканата обстановка на бална зала “София”. Лошото време провали плановете за градинско парти. “Исках с премиерата на тази книга да посрещнем лятото заедно в лятната градина отвън, но времето ни попречи”, коментира Иво Тодоров. Сред лукса на балната зала и стилно подредените маси журналистът посрещна известния тв коментатор проф. Юлиян Вучков, скандалната тв-водеща Светлана Терзиева – Сесил, певицата Ан Джи, Емо Анчев от рок-група „Конкурент” и съпругата му, хитовия млад рапър Криско, задено с българо-американския му колега D-Flow, главния редактор на списание “Bravacasa” – Теодора Николова и много приятели и колеги. Журналистът Иво Тодоров показа, че е запазил добрите си отношения с предишната му месторабота – Нова телевизия. На премиерата имаше и екип на медиата, който го отрази обстойно за Новините на Нова ТВ. Партито се състоя в бална зала “София” на телевизия EBF, където сега Иво Тодоров е гл. редактор на новото предаване на Милен Цветков – сутрешния блок “Събуди се с EBF”.
Редакторът на книгата – известната наша поетеса Маргарита Петкова похвали автора за стиховете му и лично прочете няколко от тях пред събралите се гости. “Маргарита Петкова е любимата ми българска поетеса и за мен е голяма чест, че точно тя стана редактор на тази книга”, каза Иво Тодоров.

Стиховете са подредени в четири раздела: Любовта, Сезоните, Делниците и Вечността. Иво Тодоров е привърженик на класическата римувана поезия, но в сборника има и няколко произведения от т. нар. “бял стих”.
Художник на корицата е Boris Wolf, който е автор и на илюстрациите на предишната книга на Иво Тодоров – “De puta madre”.

Иво Тодоров е завършил “Български език и литература” в СУ “Св. Климент Охридски”. Като журналист е работил в Нова телевизия и БНТ и в радиостанциите НЕТ, Дарик и Експрес, бил е гл. редактор на сп.”Мениджър”.

Преди стихосбирката “Чай от спомени” Иво Тодоров има издадени два сборника с разкази –“Момчето с воден пистолет и Мисълта за Смъртта” (изд. ателие Аб, 2005) и “De puta madre” (изд. Ciela, 2008). Сега авторът работи върху два романа – единия е мистерия, трилър, а другият – фентъзи.

На 1 юли “Чай от спомени” ще има и своята европейска премиера – книгата ще бъде представена в Българския културен институт в Берлин, за където авторът отпътува веднага след партито в София.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook