Вие сте много заета. Нямате време дори да отидете до фитнес залата, нали? Жалко. Времето, което всеки успее да намери за себе си е много важно – за фигурата, за здравето, за начина по който се чувствате. В този свят на запълнени програми, натоварване в работата и семейството, целия този стрес би трябвало да бъде неутрализиран. Да не забравяме и факта, че вероятността да напълнеете под негово въздействие също е достатъчно голяма, за да ви амбицира да се преборите.

Ето 10 прости правила в борбата с калориите:

1. Сутрешна гимнастика

Когато се събудите сутрин, отделете 10 минути за гимнастика. Достатъчно е да изберете три упражнения – старайте се да ги изпълнявате добре и без прекъсване. Например – можете да започнете с лицеви опори в понеделник, да продължите с коремни преси и да завършите с кратка серия клякания (правете ги с леко разтворени крака). Във вторник можете да започнете с клякания с ръце на кръста, да продължите с коремни преси (като свивате и коленете) и да завършите с упражнение за трицепс (може да използвате гирички). Много неща, но само за 10 минути!

2. Ходете пеша

Изберете си кратък маршрут. Ако по принцип ви отнема 10 минути, за да изминете разстоянието, опитвайте да съкратите времето до 8 минути. Най-добре е ако имате възможност да правите това сутрин докато отивате на работа.

3. Използвайте стълбището

При положение, че имате стълби в дома или офиса си – възползвайте се от тях. Старайте се да ги изкачвате колкото можете по-често и забравете асансьора.

4. Докато седите

Докато седите можете да извършвате някои прости упражнения за стягане на мускулите. Например: докато седите на стола в офиса стегнете мускулите на корема си за 30 секунди, докато продължавате да дишате нормално. След това стегнете мускулите на краката си за 60 секунди. Извършвайте тези упражнения по три пъти. Ако сте последователни ще усетите мускулите си по-стегнати само след три седмици.

5. Купете си крачкомер

Идеята на това малко странно изобретение е да ви показва какво разстояние изминавате пеша всеки ден. Когато вече знаете това, старайте се всяка седмица да увеличавате разстоянието. Ако например вашият уред показва, че изминавате по един километър на ден, следващата седмица опитайте да изминавате по два километра. Гледайте на това като на игра. Така ще горите повече калории и ще се чувствате по-добре.

6. За канапето и телевизора

Опитайте следната техника: По време на рекламите имате 5 минути за упражнения – започнете с коремни преси. На следващата рекламна пауза ги заменете с лицеви опори, а тях – с клякания. Старайте се в рамките на тези минути да правите колкото можете повече повторения. По този начин няма как да се почувствате обезкуражени – все пак са само няколко минути! Правете по три повторения в рамките на 30 до 60 минути. Просто вместо пасивна ще имате активна почивка.

7. Упражнение на деня

Изберете си едно упражнение, което можете да изпълнявате всеки ден в рамките на 7 до 10 минути. Например: в понеделник – клякания за 7 минути; вторник – изберете си упражнение за трицепс (използвайте стол за хранене, седнете на пода с гръб към него, изпънете ръце назад и се подпрете удобно на седалката, от тази позиция се повдигайте) за 7 минути; сряда – легнете на пода с ръце покрай тялото и изпънати крака, повдигайте краката си без да ги свивате в коленете в рамките на 7 минути; четвъртък – лицеви опори за 7 минути, петък – клякания с леко разкрачени крака и ръце на кръста за 7 минути. Това ще ви отнеме съвсем малко време, но ще ви научи на постоянство.

8. Нещо лесно и приятно

Когато имате уговорка да ходите някъде опитайте да излизате по-рано и да вървите пеша.

9. По две на веднъж

Всеки път когато се качвате по стълбите стъпвайте през една. Това упражнение е идеално за стягане на краката и дупето.

10. Намерете си съмишленик

Ако някоя ваша приятелка или гаджето ви се включи в тази програма това ще ви даде допълнителна мотивация и ще ви направи по-последователни.
Източник: kozmetikata.com