Ключ от каюта първа класа на знаменития трансатлантически лайнер „Титаник“ беше продаден на търг във Великобритания за 60 000 паунда, се казва в съобщение на аукционна къща Henry Aldridge & Son.

Аукционната къща организира продажби в английското графство Уилтшир два пъти годишно – през април и октомври, съобщава РИА „Новости“. Този път на търга бяха представени около 130 предмета, по един или друг начин свързани с гибелта на „Титаник“, потънал в Северния Атлантик в нощта на 15 април 1912 г. В резултат са загинали над 1500 от 2223 пътници на кораба.

Ключът на една от каютите първа класа, запазен от стюарда на „Титаник“ Едмънд Стоун, стана най-скъпо продадения лот.

Вниманието на клиентите също така беше привлечено от колекция предмети, собственост на последната от оцелелите пътници на „Титаник“ – 97-годишната британка Милвин Дин. Към момента на катастрофата тя е била на два месеца. Сега живее в дом за стари хора в Саутхемптън и едва свързва двата края. По тази причина тя е била принудена да предложи на търг предметите, свързани със спомените за „Титаник“.

Главният лот на нейната колекция беше чанта, с която нейните родители са пренесли оцелелите вещи от потъналия кораб. Тя беше продадена за 1500 паунда. „Получи се много трогателна история. Млад човек я купи, плати покупката и след това ни съобщи, че желае да върне чантата на госпожа Дин“, разказа представителят на аукционната къща Ендрю Елдридж.
Източник: ДНЕС ПЛЮС