На годишната среща на големите винарски столици в края на миналата година в Порто, Португалия, международно жури избра световните лидери в областта на винения туризъм. В надпреварата за наградите участваха 320 винарни от цял свят. Броят на участниците е рекорден и показва все по-голямата популярност и международно признание на наградите за винарски туризъм.

Confraria do Vinho do Porto – Port Wine

Категория: Услуги във винения туризъм Държава: Португалия
Целта на регатата на Barco Rabelo е да съживи традицията на историята на Port Wine. Състезанието се провежда всяка година на 24 юни и реставрира маршрута на лодка, пътувала от Douro Region до Vila Nova de Gaia до 1964 г. По време на цялата регата се организират различни дегустации на вина от региона.

Vergelegen

Категория: Изкуство и култура
Държава: Република Южна Африка
Най-престижният и награждаван винарски имот, предлагащ на 100-те хиляди посетители годишно уникална комбинация от наследство и среда на фона на 300-годишна традиция в правенето на вино. Сред посетителите на винарната са Нелсън Мандела, бившият президент на саЩ Бил Клинтън и кралицата на Великобритания.

Planete Bordeaux

Категория: Иновативен опит във винарския туризъм Държава: Франция
Planete Bordeaux приветства всеки посетител, желаещ да оживи сетивата си и да проследи процесите на правене на вино от гроздето до бутилките. По време на дегустациите туристите могат да наблюдават на голям екран как е направено виното, което пият.

Familia Zuccardi

Категория: Иновации във винарския туризъм Държава: Аржентина
Familia Zuccardi предлага различни мероприятия, чрез които туристите могат да се потопят във всекидневния живот на региона. Те могат да се насладят на ден в лозовите масиви, да почувстват тайните на регионалното готвене и хора и всичко това допълнено с най-добрите пенливи вина и зехтин.

Vinos Hrdos. Marques de Riscal, S.A.

Категория: Архитектура, паркове и градини Държава: Испания
Marques de Riscal винаги е бил пионер и лидер във винената индустрия. През 1858 г. винарната стана първата в риоха, която започна да произвежда вина по методите на Bordeaux. През 2006 г. отвори врати и Градът на виното в Елсиего.До момента това е най-авангардното архитектурно решение за испанска винарна.

Victorian Alps Winery

Категория: Иновативен опит във винарския туризъм
Държава: Австралия
Винарната Victorian Alps е основана през 1997 г. от шестима приятели, невероятни специалисти в областта на вината. Летните нощи в имота са сред най-забележителните. Тогава в амфитеатъра се прожектират филми и се разиграват пиеси от Шекспир, на фона на появяващите се от време на време любопитни кенгура.

Castello di Meleto

Категория: Възможности за настаняване Държава: Италия
Имотът предлага шест апартамента, създадени през 1998 г. чрез преустройството на сгради, построени до стените на замък от XIII век и укрепленията му. Част от стените на замъка, както и цилиндричната му кула, още стоят. Посетителите може да се насладят и на аристократична вила и театър от XVIII век. Всеки апартамент има тераса или градина, а само на 100-150 метра е чудесният плувен басейн.

Planete The House of Sandeman

Категория: Изкуство и култура Държава: Португалия
Гордо издигаща се в историческия център на Порто, гранитна сграда от 1811 г. кани посетителите да преживеят мистерията и чувствеността на една традиционна и в същото време космополитна среда.
Очарователен екип съпровожда туристите през отделните изби, обяснявайки историята на Porto Wine и как то остарява и узрява с времето. Имотът разполага и със специална стая за дегустации и музей, в който се разказва историята на джордж сан-деман и началото на бизнеса му с вина Porto и Sherry.
Източник: kozmetikata.com