В северната част на Кипър няма масов туризъм, но, може би тук е единственото място на Земята, където интересни паметници съседстват с девствено чисто море. На плажовете, в баровете, дискотеките и луксозните хотели ще ви посрещнат с най-добрите традиции на турското гостоприемство. Този сезон практичните европейски туристи почиват в северната част на Кипър, защото освен спокойна обстановка ги очакват и умерени цени.

Кипър е перлата на Средиземноморието. Островът плува в лазурното море, чиито топли вълни обкръжават изумрудено зелените му брегове.

Разходката по турската Никозия започнете от Венецианската порта. Разгледайте музея на турско-кипърското изкуство и художествени занаяти. Екскурзията по Кирения ще ви позволи да се насладите на прекрасния вид на кея и замъка. Освен бастионите и кралските покои посетете Музея на корабокрушенията, разгледайте извадения от морските дълбини плавателен сън на Александър Велики. На 5км от Кирения се намира джамията на Седемте мъдреца и домът на Мария. Посетете и манастира Христосомос и свещеният му лековит извор. В древният град Соли разгледайте храмовете на Изида и Афродита. Близко до Кирения на височина 300м се е приютило абатството Белапаис. То е най красивата готическа сграда в северен Кипър.

В източната част е разположено голямото пристанище Фамагуста. Безкрайните портокалови плантации и великолепни плажове и големи хотели са основната особеност на града. В старата част на града се намират средновековни архитектурни паметници. А докато пътувате покрай златните плажове, вие ще стигнете до древният град-държава Саламис, където можете да видите царски гробници и манастира на свети Варнава.

Идеално чистото море привлича любителите на подводното гмуркане. Можете да се насладите на сърфинг, водни ски, да се возите на скутер. А с бърза яхта само за 3 часа можете да стигнете до Турската Ривиера.

В ресторантите ще намерите същите блюда, както и в южната част на острова, плюс няколко турски. Виното е само турско. Не изпускайте и легендарните източни сладкиши.

Обикновено туристите в Северен Кипър си купуват сувенири като дантели, съдове, порцелан, бижута и др. изделия на занаятчиите.
Източник: damski-klub.info