Ал-Хаса е оазис в североизточна Саудитска Арабия. На него е кръстен, всъщност, и целият регион.

Оазисът се намира на 65 км от Персийския залив и със своите 120 кв км е един от най-големите в света, а населението му е 600 000 души. Ограден е от пустините ад-Дахна и ад-Даман.

Основната стопанска дейност в оазиса е земеделието, поддържано от повече от 60 артезиански кладенци. Около 3 милиона финикови палми осигуряват разнообразието от фурми. Допълнителни продукти са оризът, царевицата и цитрусовите плодове. Също така, усилено се отглеждат овци, кози, едър рогат добитък и камили. Птицевъдните ферми са още едно нещо, което превръща ал-Хаса в едно от най-важните места за Саудитска Арабия, осигуряващо прехраната на цялото население. Пясъчните ветрове и бури са огромен проблем за оазиса, но в днешни дни правителството е взело мерки, като е засадило естествена бариера от дървета.

Повече от половината население е от мюсюлмани шиити. Хофуф е единственият град, обхващащ югозападната част от оазиса. Иначе, традиционните арабски села, пръснати наоколо, са около 50.

Регионът ал-Хаса е кръстен на оазиса, който се намира в центъра му. Този район достига на север до Кувейт, до Персийския залив, на юг до Руб ал-Кали, и на запад – до пустинята ад-Дахна. Регионът е населяван от 3.4 млн. души, което представлява повече от 95% от общото население на Източната провинция.

Нефтодобивът и земеделието са двете най-широко развивани дейности тук. Като релеф, доминираща е предимно скалистата пустиня. Главните градове в региона са Даммам, Хофуф и Мубараз.
Източник: actualno.com